Przepyszny sernik, wytwór mojej wyobraźni, jest bardzo kremowy z obłędnym pomarańczowym karmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Smak jest bardzo wyjątkowy. Polecam każdemu!
SKŁADNIKI:
- 1 kg sera z wiadereczka
- 250 g białego twarogu tłustego
- 4 jajka
- 150 g cukru pudru
- 1 szt cukru waniliowego
-100 ml soku z pomarańczy
- zapach cytrynowy
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
Masło ucieramy z cukrem na puch. Masa ma być puszysta i jasna. Dodajemy na przemiennie po 3 łyżki sera i jedno żółtko. Dodajemy zapach cytrynowy i sok.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z białek z masą serową, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie, wylewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Ostanie 10 minut z termoobiegiem.
KARMEL POMARAŃCZOWY:
- 125 g masła
- 170 g cukru
- 1 cała pomarańcza - bez skórki ( zmiksowana w blenderze)
- 60 ml soku z pomarańczy
- 3 łyżki lemon curd
- 2 łyżki śmietany 36%
W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i sok z pomarańczy, mieszaj ciągle łyżką, masa ma się gotować. Po około 6 minutach dodaj lemon curd i śmietanę, mieszaj ciągle aby masa odparowywała. Dodaj zmiksowaną pomarańczę, gotuj około 5-8 minut, ciągle mieszając. Masę wystudź i schłodź. Polej masą upieczony i wystudzony sernik.
Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Gotowe!
SMACZNEGO!
Zapraszam na mojego FB SmykWKuchni!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń