Pysznie i kolorowo!
Do tego zdrowo !!! ;-)))
Przepyszna propozycja: kokosowo- dyniowa zupa z dyni podana z jaglanymi kluseczkami ze szpinakiem. Odważne, aromatyczne i bardzo smaczne danie! Idealne na zimowy obiad.
Dla wszystkich miłośników szpinaków i dyni!
;-)
SKŁADNIKI:
- 4 garście świeżych liści szpinaku - posiekane
- 3 łyżki serka o smaku czosnkowym
- 2 żółtka
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 łyżki mąki ryżowej + do obtoczenia
- sól
Składniki bardzo dokładnie wymieszaj na gładką masę. Uformuj długie rolki, delikatnie odkrawaj kawałki i formuj w dłoniach na podłużne kluseczki. Wrzucamy na wrzącą wodę, woda ma się delikatnie gotować, kluseczki gotujemy około 5-7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
SKŁADNIKI NA ZUPĘ DYNIOWĄ:
- 500 g dyni startej na tarce
- 1 ząbek czosnku
- puszka mleka kokosowego
- 1,5 łyżki pasty curry tajskiej
- chili według uznania
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 szalotki cebulki
- 400 ml wody
- curry łyżeczka
Wszystko gotujemy przez godzinę. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Gorącą zupę wylewamy na kluseczki!
MMMniammmm!!!!
PS. Smakowało? Podaj dalej!
;-))))
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPychota :D
OdpowiedzUsuńO pycha , faktycznie. Zapisuję.
OdpowiedzUsuńZrobiłam same kluseczki, polałam tylko olejem ryżowym, i do tego cukinia usmażona w przyprawach :) te kluseczki wymiatają, pyszotka 💁
OdpowiedzUsuń