;-)
Kocham gotować! Uwielbiam ten moment kiedy otwieram lodówkę i zaczynam w głowie układać przepis, dobierać składniki i tworzyć wyjątkowe i niezapomniane danie.
Dzisiaj podałam na obiad kurczaka w sosie z czarnej porzeczki, pasty pomidorowej, chili i miodu. Pieczoną gruszkę nadziewaną kuskusem z pastą na bazie serka Arla Apetina Czosnek i Zioła, jak i czarną fasolę z marchewką po chińsku z aromatem goździka i pomarańczy.
Hmmm
Rozkosz! Po prostu!
;-)))
mniammmm
Co Wam będzie potrzebne:
GRUSZKA:
- 2 gruszki
- 1 szklanka ugotowanej kasy kuskus
- natka kolendry i pietruszki
- 4 łyżki serka Arla Apetina Czosnek i Zioła
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- masło
Gruszki obierz ze skórki, drylownicą wydrąż środek, tak aby nie przebić gruszki. Do środka włóż wymieszaną kaszę z ziołami, serkiem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj delikatnie masłem. Owiń szczelnie folią aluminiową zapiekaj w piekarniku przez 50 minut.
KURCZAK:
- 5 łyżek pasty pomidorowej
- chili posiekane
- 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka czubrycy zielonej
- 1/2 łyżeczki kminu
- 6 łyżek oleju
- sok z 1/2 cytryny
- posiekany świeży imbir
- cały kurczak
Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj marynatą z w/w składniki, i marynuj przez całą noc w lodówce.
Kurczaka przez pieczeniem wyjmij z lodówki na co najmniej 1,5 godziny.
Do upieczenia kurczaka dodatkowo potrzebujesz:
2 gruszki,
1/2 pęczka natki pietruszki ,
4 ząbki czosnku,
olej rzepakowy
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do "środka" kurczaka wkładamy ósemki z gruszek i natkę pietruszki. Czosnek wrzucamy luzem do brytfanki, polewamy olejem i pieczemy.
Pieczemy na złoty kolor około 1 godziny i 15 minut (mój kurczak ważył ponad 2 kg)
WARZYWA PO CHIŃSKU:
- 4 marchewki
- czarna fasola chińska ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka)
- cebula szalotka
- czosnek
- sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- 5 łyżki soku z pomarańczy
- świeży imbir
- chili czerwone z pestkami
- olej
- natka pietruszki
- 6 łyżek suchej kaszy kuskus
Marchewkę obierz i pokrój na talarki.
Szalotkę i czosnek posiekaj.
W rozgrzanym woku smaż, marchewkę, cebulkę, czosnek. Przez 6 - 8 minut, ciągle mieszając.
Dodaj sosy sojowe, imbir, chili i sok z pomarańczy. Podsmażaj przez 10 minut, aż sos się zredukuje. Dodaj 4 łyżki wody, natkę pietruszki, fasolę i kaszę kuskus. Przykryj pokrywką i wyłącz gaz. Po upływie 10 minut. Warzywa będą gotowe.
Gotowe!
Smacznego!
Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni!
;-)
Buziaki!!
Przepis zgłaszam do konkursu:
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńWow!:) Zdjęcia wspaniałe,aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń