listopada 06, 2014

Pełnoziarniste ciasteczka z dynią i orzechami! / dla gości



Uwielbiam mieć w domu coś pysznego, coś wyjątkowego i smacznego dla niespodziewanych gości. Pełnoziarniste dyniowe ciasteczka z dużą ilością ziaren, z dodatkiem miodu, rozgrzewającego imbiru i kardamonu. Ciasteczka można po upieczeniu przechowywać z metalowej puszcze nawet do dwóch tygodni. Jak w domu pojawią się niespodziewani goście, możecie uraczyć ich do kawy błogimi ciasteczkami ;-)
Nie dość, że zdrowe to jeszcze trudno się od nich oderwać!

;-)

Zapraszam!






SKŁADNIKI:

- 700 g mąki pełnoziarnistej + na podsypanie
- 150 g miodu płynnego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 180 g masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szklanka puree z dyni piżmowej
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- 3 łyżki posiekanych orzechów
- 3 łyżki ziaren z dyni
- przyprawy: cynamon, kardamon, imbir
- 3 -4 łyżki cukru brązowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia






WYKONANIE:

- dynię piżmową upiecz w piekarniku do miękkości, miąższ zmiksuj blenderem na gładką masę

- puree z dyni powinno być gęste i mało wodniste, jeżeli użyjecie zwykłej dyni jadalnej to masa będzie bardziej wodnista i wtedy musicie dodać więcej mąki do ciasta na ciasteczka

- wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć ciasto (pamiętaj masło musi być prosto z lodówki)

- ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto kruche, czyli być plastyczne

- ciasto włóż do lodówki na 3 godziny

- po tym czasie wałkujemy na blaty grubości 3-4 mm, kroimy w dowolne kształty

-pieczemy w nagrzanym piecu przez 25 - 30 minut (temp. 200 stopni C)


Smacznego!




Przepis zgłaszam do konkursu na portalu durszlak.pl , w akcji:

Moje wypieki i desery na każdą okazję



Moje wypieki i desery na każdą okazję

5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI