listopada 19, 2014

Chlebek dyniowy z kremem szafranowo-dyniowym / Pumpkin bread







Słodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-)

Zapraszam!




Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną folię.
 Więcej możecie poczytać na ich stronie KLIK (dodam, że ceny bardzo przystępne ;-) )






SKŁADNIKI:

NA KREM SZAFRANOWO- DYNIOWY:

- 1 opakowanie szafranu (www.skworcu.com.pl)
- 1 cała szklanka puree z dyni
- 3 łyżki miodu
- imbir świeży kawałeczek
- 5 łyżek brązowego cukru
- łyżka masła

W rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem.


NA CIASTO NA CHLEBEK:

- 2 szklanki mąki wrocławskiej
- 1/2 opakowania drożdży świeżych
- 220 ml ciepłego mleka 3,2%
- 3 łyżki cukru brązowego
- cukier waniliowy
- cynamon - 1 płaska łyżeczka
- kardamon - 1/4 łyżeczki
- 1/4 kostki masła (nie używaj margaryny! )
- 2 jaja
- 1 żółtko

Mąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie. 
W kubeczku rozpuść całe drożdże  w 100ml ciepłęgo mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru. Wmieszaj i wlej do wgłębienia. Zbierz troszkę mąki dookoła i wymieszaj z rozczynem, na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. 
Rozczyn znacznie urośnie, dodaj resztę mleka, cukier i przyprawy. 
Jajka ubij mikserem, dodaj do ciasta. 
Całość energicznie mieszamy, wyrabiając ciasto. Robimy to w taki sposób aby napowietrzyć ciasto.  Wyrabiamy minimum 10 minut.
Dodajemy stopione, ciepłe masło.
Wyrabiamy kolejne 10 minut, bardzo energicznie.
Ciasto ma być gładkie i pulchne. Nie może się kleić do rąk. Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na minimum 45 minut.
Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na prostokąt, smarujemy krem szafranowo-dyniowym.
Prostokąt składamy na pół. Odcinamy w miarę możliwości równe kwadraty i układamy w blaszce, tak aby potem móc odrywać sobie płaty chlebka. 




Smacznego!
;-)

Zapraszam na mój profil na Facebooka SmykWKuchni.

Buuuuziaki!!!!







2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI