Dietetyczny, zdrowy i smaczny obiad.
Uwielbiam ryby, tuńczyka jadam bardzo rzadko, bo trudno go dostać a cena też jest zazwyczaj nieprzystępna. Ale udało mi się znaleźć filety z tuńczyka w Biedronce za przyzwoitą cenę. Dział ryby w tym sklepie jest poza tym zawsze bardzo dobrze wyposażony, choć nie ukrywam, że zależy od lokalizacji danego sklepu. Mam to szczęście że sklep koło mnie jest oblegany przez klientów i dostawy są codziennie.
Ryba jest bardzo smaczna i świeża. Tuńczyk jest dość charakterystyczną rybą, ale najczęściej spożywaną przez nas w sałatkach, w postaci rozdrobnionej w puszcze. Jak się domyślacie smak zdecydowanie odbiega od grubego plastra ryby usmażonego z dodatkiem cytryny i świeżych ziół ;-)
Zachęcam do wypróbowania przepisu!
Składniki:
- 2 filety z tuńczyka
- sól morska
- pieprz
- sok z cytryny
- ryż 3 kolory
- 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oliwy z oliwek; do smażenia ryby
- melisa + szałwia+ sól morska + sok z limetki
Rybę delikatnie oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Smaż na w/w mieszance tłuszczu. Zdejmij z patelni i ułóż na posiekanych ziołach z datkiem soku z limetki i soli.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu i podaj do ryby np. z sałatą z sosem miodowo-cytrynowym.
smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Kocham nieprzekombinowane pomysły na ryby.
OdpowiedzUsuńWygląda pyszniw. Kocham tak podane ryby. Nieprzekombinowane.
OdpowiedzUsuńProste ale genialne połączenie!
OdpowiedzUsuń