Jesień ;-D
Moc kolorów i złote słońce!
Dzisiaj zapraszam Was na iście jesienny obiad, w roli głównej risotto z dynią i szpinakiem, podane z piersią kurczaka z pieczoną dynią. Obłędne zestawianie, zachwyca kolorem i smakiem!
Pięknego dnia!
SKŁADNIKI:
- 1/3 małej upieczonej dyni
- 2 szklanki jaśminowego ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebulki szalotki
- 100 g liści szpinaku
- 2 łyżki masła
- lampka białego wina
- sól morska
- pieprz kolorowy
- odrobina chili
W garnku rozpuść masło, zeszklij posiekaną szalotkę, przyprawy, chili, czosnek dodaj wino. Duś 3 minuty. Dodaj ryż i wymieszaj jak wchłonie płyn, dodawaj partiami wodę, po 100 ml. Jak ryż wchłonie wodę, dodaj kolejną porcję wody aż ryż będzie gotowy i miękki. Pamiętaj aby co chwilę mieszać łyżką w garnku, w innym przypadku ryż Ci się przypali. Do gotowego ryżu dodaj szklankę puree z pieczonej dyni (po prostu zmiksowany upieczony miąższ dyni).
Roladki z piersi kurczaka z dynią:
- 2 piersi kurczaka
- imbir świeży
- plaster dyni
- garść liści szałwii
- ząbek czosnku
Piersi z kurczaka rozetnij nożem tak aby powstał prostokąt. Oprósz solą, posyp startym na tarce imbirem, posiekaną szałwią, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w sporą kostkę dynię. Polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku. Możesz od razu upiec kilka "księżyców" z dyni.
Pieczemy około 45 minut w nagrzanym piecu.
Smacznego!
P.S. Ostatnio w kuchni dynia na okrągło od śniadania po kolację ;-)
Dajcie znać w komentarzach jakie jest Wasze ulubione danie z dyni?
Buziaki!
Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
świetne jedzonko <3 ;)
OdpowiedzUsuńRisotto jak marzenie!
OdpowiedzUsuńtakie risotto to zdecydowanie coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuń