października 23, 2014

Risotto z dynią i szpinakiem!



Jesień ;-D

Moc kolorów i złote słońce!


Dzisiaj zapraszam Was na iście jesienny obiad, w roli głównej risotto z dynią i szpinakiem, podane z piersią kurczaka z pieczoną dynią. Obłędne zestawianie, zachwyca kolorem i smakiem!

Pięknego dnia!







SKŁADNIKI:

- 1/3 małej upieczonej dyni
- 2 szklanki jaśminowego ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebulki szalotki
- 100 g liści szpinaku
- 2 łyżki masła
- lampka białego wina
- sól morska
- pieprz kolorowy
- odrobina chili

W garnku rozpuść masło, zeszklij posiekaną szalotkę, przyprawy, chili, czosnek dodaj wino. Duś 3 minuty. Dodaj ryż i wymieszaj jak wchłonie płyn, dodawaj partiami wodę, po 100 ml. Jak ryż wchłonie wodę, dodaj kolejną porcję wody aż ryż będzie gotowy i miękki. Pamiętaj aby co chwilę mieszać łyżką w garnku, w innym przypadku ryż Ci się przypali. Do gotowego ryżu dodaj szklankę puree z pieczonej dyni (po prostu zmiksowany upieczony miąższ dyni). 


Roladki z piersi kurczaka z dynią:

- 2 piersi kurczaka
- imbir świeży
- plaster dyni
- garść liści szałwii
- ząbek czosnku

Piersi z kurczaka rozetnij nożem tak aby powstał prostokąt. Oprósz solą, posyp startym na tarce imbirem, posiekaną szałwią, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w sporą kostkę dynię. Polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku. Możesz od razu upiec kilka "księżyców" z dyni. 
Pieczemy około 45 minut w nagrzanym piecu. 



Smacznego!

P.S. Ostatnio w kuchni dynia na okrągło od śniadania po kolację ;-)

Dajcie znać w komentarzach jakie jest Wasze ulubione danie z dyni?


Buziaki!

Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI