Dzisiaj kochani czytelnicy, znowu sięgam do kuchni chińskiej i przygotowuje bardzo popularnym deser ryż na mleku kokosowym, który połączyłam z jakże polskimi prażonymi jabłkami.
Danie to zachwyciło mnie odmiennością smaków. Moja mama jak byłam mała często robiła nam ryż z jabłkami, który podawała nam ze śmietanką i cynamonem. Doskonale pamiętam ten smak. To danie jest zupełnym przeciwieństwem tamtej potrawy. Ma bardzo wysublimowany smak począwszy od samego ryżu, ja użyłam ryżu basmati, ale możecie też użyć ryżu jaśminowego, ryż w całości gotowałam w mleku kokosowym. Przyrządzony w ten sposób już smakował obłędnie ;-)
Jabłka przygotowałam też troszeczkę w inny sposób niż zwykle, bo z dodatkiem odrobiny chili i anyżu, który zmienił smak jabłek na typowy dla kuchni chińskiej.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suchego ryżu basmati
- puszka mleka kokosowego
- 1/5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- łyżka masła
Ryż przygotowujemy jak risotto, tj. w garnku rozpuść masło dodaj ryż i dodawaj po troszku ciągle mieszając mleczko kokosowe, jak ryż wchłonie, dodaj kolejną porcję mleczka, jak mleko się skończy dodawaj wodę. Ryż w ten sposób ciągle mieszając ugotuj do miękkości.
- 2 jabłka kwaskowate
- 1 łyżka miodu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżki żurawiny
- odrobina startej laski cynamonu
- kilka ziarenek wanilii
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, i prażymy w garnku na oleju kokosowym, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy od czasu do czasu.
Podajemy z gorącym ryżem!
Pyszne!
Do zrobienia koniecznie!
Polecam!
SMACZNEGO!
Smacznir!
OdpowiedzUsuńświetna propozycja na podwieczorek! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, kusisz ogromnie :)
OdpowiedzUsuń