Kolejne obłędne moje wariactwo, uwielbiam rozkoszne śniadania we dwoje, z pysznościami na stole. Dzisiaj królują obłędne dyniowo-owsiane muffinki z nadzieniem śliwkowym.
Przepyszne, rozpływające się w ustach babeczki, zachwycą Was smakiem, pobudzą kolorem i zachwycą śliwkowym wnętrzem. Dadzą całą masę energii na długi, słoneczny, jesienny dzień!
Dżem dobry, pobudka!
;-)
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mieszanki płatków owsianych i jęczmiennych
- 5 łyżek kaszy manny
- 350 ml mleka 3,2%
- 4 łyżki cukru lub słodzik
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem (np. powidełka śliwkowe)
- dwa plastry dyni upiecz w piekarniku na złoty kolor (około 35 minut), następnie zmiksuj blenderem, w ten sposób uzyskasz puree z dyni
- w rondelku zagotuj mleko dodaj cukier lub słodzik, wsyp płatki i kaszę, gotuj ciagle mieszając 3 minuty, wyłącz gaz i odstaw masę na 15 minut
- puree z dyni zmiksuj blenderem z jajkami, dodaj masę owsianą, składniki skrupulatnie wymieszaj
- wypełniaj foremki do muffinek, napełnij foremkę do połowy dodaj łyżeczkę dżemu i następnie przykryj resztą masy
- muffinki pieczemy 40 minut w temp 180 stopni C
Bardzo polecam ten przepis, idealny pomysł na niedzielne długie śniadanie, sprawdzi się na romantyczny początek dnia tylko we dwoje, bądź szalone i radosne śniadanie z dzieciakami!
Ponadto te muffinki, są przygotowane z samych zdrowych produktów, dzięki użyciu płatków owsianych anie wysoko przetworzonej maki, muffinki mają zdecydowanie mniej kalorii, jak i posiadają dużo niższy indeks glikemiczny.
Na zdrowie!
Polecam!
Przepiękny kolor tych muffinek, musiały być pyszne:)
OdpowiedzUsuńmnie też właśnie powalił kolor ;-D pozdrawiam!
Usuńswietne!
OdpowiedzUsuńDzięki Kinga! ;-)
UsuńŚliczne i pyszne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńpyszniutkie ;-)
Usuń