października 11, 2014

Kaszotto z jaglanej na słodko!




Uwielbiam ten czas, kiedy nie mam wolny weekend i mogę rozkoszować się dłuuugim śniadaniem. Jestem ogromnym śpiochem, zazwyczaj siedzę do późnych godzin nocnych a jak tylko nadarza się okazja śpię dłuuugo;-). Zacząć dzień ot takich pyszności hmmmmm
To będzie dobry dzień!





SKŁADNIKI:

-1/4 świeżego mango pokrojonego w sporą kostkę


KASZOTTO NA SŁODKO Z MIGDAŁAMI:

- szklanka kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła ( w wersji wege, użyj tłuszczu kokosowego)
- kardamon, całe migdały
- 200 ml mleka migdałowego
- 50-100ml wody
- cukier lub słodzik

W rondelku rozpuść masło, dodaj kaszę (uprzednio dwa razy przelaną na sitku wrzątkiem), dodaj mleko migdałowe* i wodę. Gotuj co jakiś czas mieszając do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj garść całych migdałów. Wyłącz gaz i pozostaw pod przykrywką 15 minut.

*mleko migdałowe przygotowujemy w następujący sposób: 1/2 szklanki całych migdałów zalej wrzątkiem odstaw na 5 godzin, po tym czasie z każdego migdała ściągnij skórkę. Obrane migdały przełóż do wysokiego naczynia dodaj 200 ml mleka 0% lub w wersji wegetariańskiej wody, zmiksuj blenderem bardzo dokładnie. Przelej przez sitko. Gotowe!

NA SOS:

- 1/2 awokado
- 1/2 mango
- miód

w/w zmiksuj blenderem

Na talerzu ułóż kaszę z migdałami, posyp oficie mango, podaj z obłędnym sosem z awokado.
Pyszne!




Miłego weekendu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI