Przepyszne, sycące i mega zdrowe!
Uwielbiam zupy- krem, a krem z dyni po prostu ubóstwiam! Wrzesień i początek jesieni kojarzy mi się chyba najbardziej z jabłkami i pomarańczowymi dyniami! Te wielkie kule przypominają mi zachodzące słońce, taki schyłek lata, a początek pięknej złotej jesieni ;-)
Dynię można przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów!
Jeden z nich bardzo proszę!
;-)
Krem z dyni i awokado:
- 1/2 dyni hokkaido
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- bagietka pszenna
- oliwa z oliwek
- świeży pieprz kolorowy
- 250-350 ml wody
- świeży imbir
Dynię kroimy na półksiężyce, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 30 minut. Po tym czasie oddzielamy miąższ od skórki. W garnku na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i imbir, dodaj upieczona dynię, zalej wodą i gotuj około 20 minut. Zdejmij z ognia dodaj pokrojone awokado i przyprawy, za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Zagotuj i dopraw.
Bagietkę kroimy w kosteczkę i na suchej patelni rumienimy, pod sam koniec skrop oliwą z oliwek udekoruj bazylią!
SMACZNEGO!
Zapraszam na mój profil na Facebooka SmykWKuchni tam możesz mnie lepiej poznać ;-)
Pięknego dnia!
Wygląda to naprawdę przepysznie! A ja siedzę głodna i tylko przeglądam te przeróżne przepisy haha ;) Trzeba w końcu wziąć się za robotę i też coś upichcić!
OdpowiedzUsuńkrem z dyni w takiej wersji chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń