Lubicie spotkania na świeżym powietrzu przy grillu? Jeżeli tak, to ta propozycja dla Was. Zazwyczaj dania przygotowywane na grillu to: mięso, karkówka (cieżko strawne), szaszłyki, kiełbaski, kaszanki, dobrze jak są to ryby różnego typu. Gości, których zapraszamy na tego typu spotkanie zazwyczaj spodziewają się w/w posiłków. Ja postanowiłam swoich gości zaskoczyć czymś nietypowym a za razem chciałam aby wszyscy zaangażowali się w przygotowanie posiłku, tak aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Przygotowanie sushi z grillowanego łososia norweskiego okazało się strzałem w dziesiątkę. Mało tego, było to bardzo nietypowe sushi ale o tym za chwilę...
;-)
Zapraszam!
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
- 500g łososia norweskiego świeży lub mrożony
- 400 g ryżu do sushi
- wasabi
- 1 szt mango
- 1/4 świeżego ananasa
- 1 awokado
- serek śmietankowy
- majonez
- sos sojowy
- sos słodko-ostry chiński
- ocet ryżowy, sól, cukier (do ryżu)
- 1 łyżeczka curry
- ciemny słodki ocet ryżowy ( w składzie ma nutę pomarańczy i goździka)
- 4-5 arkuszy norii
Wykonanie:
Przed rozpaleniem grilla musimy jedynie przygotować ryż, należy go ugotować według przepisu na opakowaniu. Oczywiście przed ugotowaniem, ryż płukamy w letniej wodzie około 6 razy, aż do momentu kiedy woda będzie w miarę przeźroczytsa. Dzięki temu zabiegowi ryż będzie jeszcze bardziej kleisty.
Przygotowujemy zaprawę do ryżu: 2 łyżki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki cukru.
Ugotowany i zimny ryż zalewamy w/w zaprawą.
Łososia norweskiego marynujemy w sosie sojowym ciemnym, i słodkim occie ryżowym, najlepiej około 1 godziny.
Wszystko w przygotowanym miseczkach stawiamy na stole, grillujemy łososia norweskiego, i wraz z zaproszonymi gości robimy sushi, dla wielu to będzie niezła frajda.
Rozkładamy ryż do dwóch miseczek, do jednej z nich dodajemy curry i mieszamy.
Na arkuszu norii układamy ryż, dość mocno uciskając, na samym środku smarujemy wasabi układamy składniki jak na zdjęciu poniżej.
przykładowe kombinacje:
- łosoś norweski, awokado, mango, serek śmietankowy, ryż biały
- łosoś norweski, ananas, awokado, majonez, ryż curry
- łosoś norweski, wasabi, awokado, ananas, mango i serek śmietnakowy, ryż curry
- podajemy z sosem sojowym lub z słodko- ostrym sosem chińskim
I szybkim ruchem rolujemy na macie rolki (zdj. poniżej).
Pamiętajcie, że nie powinno się zjeść więcej niż 1 rolkę (8 sztuk sushi maki) ze względu na zawartość jodu w algach.
Podajemy wraz z paseczkami mango, które dadzą efekt odświeżenia podobny jak marynowany imbir.
Prze prze pyszne!
Polecam!
przepis zgłaszam do konkursu, więc trzymajcie bardzo mocno kciuki ;-))
Pozdrawiam i życzę pięknego wieczoru!
Grillowane sushi? Ty to masz pomysły :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ! Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń