Risotto ze szparagami i szpinakiem!
Bardzo smaczne i dość proste w wykonaniu danie. Świeży szpinak, świeże szparagi zielone i białe, dodatek czosnku i białego wina, smakowite połączenie. Polecam!
SKŁADNIKI:
-1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1/2 pęczka białych szparagów
- 3 ząbki czosnku
- 1 młoda cebula
- sól morska
-2 lampki białego wytrawnego wina
- świeży szpinak
- 5 łyżek masła
- ryż jaśminowy 400g
WYKONANIE:
- w dużym rondelku rozpuść masło, podpraż czosnek cebulkę, dodaj posiekany szpinak, i białe szparagi (pokrojone w kostkę), oraz 1/4 pęczka zielonych szparagów (pokrojone w kostkę), wino, dusimy 7 minut, dodajemy ryż i 150 ml wody, ciągle mieszamy, jak woda się wchłonie, dodajemy kolejną partię, i tak ciagle aż cały ryż się ugotuje. ;-) Jest to trochę pracochłonne ale się to opłaca. Uwielbiam risotto.
Pozostałe zielone szparagi podsmażamy na maśle około 5-6 minut tak aby były chrupiące, podajemy z gotowym risotto.
Posypujemy natką pietruszki!
Podajemy!
Smacznego!
Buuuuuuuuziaki!
ZAPRASZAM NA FB!
Bardzo smaczne połączenie przez duże SZ :)
OdpowiedzUsuń