czerwca 12, 2014

Risotto ze szparagami i szpinakiem




Risotto ze szparagami i szpinakiem!






Bardzo smaczne i dość proste w wykonaniu danie. Świeży szpinak, świeże szparagi zielone i białe, dodatek czosnku i białego wina, smakowite połączenie. Polecam!




SKŁADNIKI:

-1/2  pęczka zielonych szparagów
- 1/2 pęczka białych szparagów
- 3 ząbki czosnku
- 1 młoda cebula
- sól morska
-2 lampki białego wytrawnego wina
- świeży szpinak 
- 5 łyżek masła
- ryż jaśminowy 400g









WYKONANIE:

- w dużym rondelku rozpuść masło, podpraż czosnek cebulkę, dodaj posiekany szpinak, i białe szparagi (pokrojone w kostkę), oraz 1/4 pęczka zielonych szparagów (pokrojone w kostkę), wino, dusimy 7 minut, dodajemy  ryż i 150 ml wody, ciągle mieszamy, jak woda się wchłonie, dodajemy kolejną partię, i tak ciagle aż cały ryż się ugotuje.  ;-) Jest to trochę pracochłonne ale się to opłaca. Uwielbiam risotto. 
Pozostałe zielone szparagi podsmażamy na maśle około 5-6 minut tak aby były chrupiące, podajemy z gotowym risotto.






Posypujemy natką pietruszki!

Podajemy!

Smacznego!




 Buuuuuuuuziaki!

ZAPRASZAM NA FB!


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI