czerwca 10, 2014

Łosoś norweski w marynacie chińskiej podany ze staropolską kaszą i karmelizowanym jabłkiem z miodem eukaliptusowym!






Łosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane w soku limonko-cytrynowym z dodatkiem miodu z eukaliptusa!

Wyśmienite połączenie smaków, dalekiej kuchni wschodu i kuchni staropolskiej. To niesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję ;-)






SKŁADNIKI NA DANIE DLA 4 OSÓB:

RYBA I MARYNATA:
- 700g filetu z łososia norweskiego
- 6 łyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu z tamaryndowca

KASZA:
- 3 opakowania kaszy gryczanej
- 2 plastry surowego wędzonego boczku
- nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka

JABŁKA:
- 2 kwaskowate jabłka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki miodu eukaliptusowego 
- świeże gałązki rozmarynu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka soku z limonki







WYKONANIE:

- rybę marynujemy co najmniej 3 godziny, grillujemy na rozgrzanym grillu
- boczek pokrój w kostkę, podsmaż w rondelku dodaj ugotowaną kaszę, duś 5 minut, dodaj nowalijki
- w małym rondelku rozgrzej masło i zacznij dusić jabłka, dodaj kilka gałązek rozmarynu, sok z cytryny i limonki, na sam koniec dodaj miód eukaliptusowy, jak się skarmelizuje podajemy

Kaszę jak i jabłka możecie potem swobodnie podgrzać na grillu na tackach i kolacja gotowa! Ekskluzywna wersja na grilla ;-)

 Niesamowite połączenia, wypróbujcie koniecznie. 



SMACZNEGO!



PRZEPIS ZGŁOSZONY DO KONKURSU:

Grilluj z łososiem norweskim!

4 komentarze:

  1. Podałaś to tak ,że aż chce się spróbować ,wspaniałe danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pomysłowe! Wspaniałe połączenie smaków i składników! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI