Łosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane w soku limonko-cytrynowym z dodatkiem miodu z eukaliptusa!
Wyśmienite połączenie smaków, dalekiej kuchni wschodu i kuchni staropolskiej. To niesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję ;-)
SKŁADNIKI NA DANIE DLA 4 OSÓB:
RYBA I MARYNATA:
- 700g filetu z łososia norweskiego
- 6 łyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu z tamaryndowca
KASZA:
- 3 opakowania kaszy gryczanej
- 2 plastry surowego wędzonego boczku
- nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka
JABŁKA:
- 2 kwaskowate jabłka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki miodu eukaliptusowego
- świeże gałązki rozmarynu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka soku z limonki
WYKONANIE:
- rybę marynujemy co najmniej 3 godziny, grillujemy na rozgrzanym grillu
- boczek pokrój w kostkę, podsmaż w rondelku dodaj ugotowaną kaszę, duś 5 minut, dodaj nowalijki
- w małym rondelku rozgrzej masło i zacznij dusić jabłka, dodaj kilka gałązek rozmarynu, sok z cytryny i limonki, na sam koniec dodaj miód eukaliptusowy, jak się skarmelizuje podajemy
Kaszę jak i jabłka możecie potem swobodnie podgrzać na grillu na tackach i kolacja gotowa! Ekskluzywna wersja na grilla ;-)
Niesamowite połączenia, wypróbujcie koniecznie.
SMACZNEGO!
PRZEPIS ZGŁOSZONY DO KONKURSU:
Podałaś to tak ,że aż chce się spróbować ,wspaniałe danie.
OdpowiedzUsuńDZIEKUJĘ SLICZNIE ;-)))
UsuńJakie pomysłowe! Wspaniałe połączenie smaków i składników! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń