maja 16, 2014

TARTA Z RABARBAREM

Bardzo prosta w wykonaniu, smaczna i słodko-kwaśna tarta z przepysznym rabarbarem. 











SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
-1,5 szklanki mąki
- 1 jajo
- 12 dag masła
-12 dag cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- łyżka jogurtu

NA KRUSZONKĘ:
- 2 łyżki masła
- 2,5 łyżki cukru
- 3,5 łyżki mąki

NADZIENIE:
-  6 łodyg rabarbaru
- 6 łyżek cukru brązowego

BUDYŃ:
- budyń waniliowy z cukrem
- 1,5 szklanki mleka











WYKONANIE:

Ciasto szybko zagniatamy z w/w składników. Wkładamy do lodówki na 30 minut aby się schłodziło. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy schłodzonym ciastem, również brzegi. 
Przechodzimy do przygotowania nadzienia. W tym celu w rondelku zagotowujemy 1 szklankę mleka. W kubku rozrabiamy budyń -proszek z 1/2 szklanką mleka. W momencie jak mleko się zagotuje zdejmujemy rondelek z ognia i energicznie mieszając wlewamy zawartość kubka. Masą po chwili zgęstnieje tworząc budyń. Rondelek stawiamy z powrotem na ogniu i zagotowujemy budyń. 
W osobnym rondelku zagotowujemy obrany i pokrojony w kostkę rabarbar, z cukrem i 2 łyżkami wody. Gotujemy około 7 minut tak aby rabarbar zmiękł i troszeczkę się rozpadł. Konsystencją będzie przypominał dżem. 
Formę wylepioną ciastem wstawiamy do pieca na 10 minut aby ciasto się podpiekło. Po tym czasie wyjmujemy z pieca, wykładamy "dżem" rabarbarowy, gorący budyń. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 35 minut w temp 220 stopni.

Gotowe!




 Smacznego !

Zapraszam na FB SmykWKuchni!




Więcej przepisów na tarty znajdziesz w zakładce TARTY ;-)

POZDRAWIAM!






Rabarbalove

2 komentarze:

  1. Wygląda bosko :) Z budyniem musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna wyszła Ci ta tarta! Pyszności :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI