kwietnia 02, 2014

Dorsz atlantycki z gruszką i melisą w cytrynowo-miodowym karmelu!




Ciągle na diecie? A i owszem, ale kto powiedział, że na diecie ma być nudno! Wspaniale przygotowana ryba, z rozpływającą się w ustach skarmelizowaną gruszką, podana z sosem-karmelem miodowo cytrynowym. Obłędna!

CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA


SKŁADNIKI:
  • filet z dorsza atlantyckiego
  • sól morska
  • cytryna
  • gruszka pera rocha 
  • świeże liście melisy
  • miód lipowy 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • pieprz cytrynowy




WYKONANIE:
  1. rozgrzej patelnię, wlej oliwę i masło
  2. rybę oprósz solą morską, delikatnie podsmaż z obu stron po 2 minuty
  3. rybę zdejmij z patelni, odłóż na talerz
  4. na patelni ułóż plastry gruszek i podsmażaj po 1,5 minuty z każdej strony
  5. dodaj miód i łyżkę soku z cytryny
  6. dodatkowo możesz podsmażyć 1 plasterek cytryny do dekoracji
  7. na patelnię dokładamy rybę smażymy z każdej strony po 1,5 minuty (na patelni będzie już gesty sos- karmel)
  8. zdejmujęmy rybę z patelni, dookoła układamy gruszkę, polewamy karmelem miodowo- cytrynowym
  9. posypujemy świeżą melisą



Smacznego!

Zaprszam do galerii zdjęć na Instagramie SMYKWKUCHNI


oraz na Facebooka

https://www.facebook.com/smykwkuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI