lutego 22, 2014

Warzywa w sosie słodko - kwaśnym, z miodem i chili


Składniki:

- 1 szt cebuli pokrojona w cienkie ćwiartki
- 2 marchewki starte na tarce
- papryka żółta
- papryka czerwona
- mała cukinia pokrojona w słupki
- kawałek pora
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki octu winnego lub ryżowego
- łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego
- zielone chili
- sok z 1/4 limonki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzanej do zagęszczenia 

Warzywa pokroić na kawałki tej samej wielkości i długości. W misce zmieszać składniki sosu, następnie rozgrzewamy woka, na oleju smażymy warzywa, najpierw te twarde, smażymy około 3 minuty, potem te miękkie (około 10 minut). Dodać sos i szybko doprowadzić do wrzenia. Dokładnie wymieszać, aż warzywa połączą się z sosem. Zagęszczamy mąką.

Pyszne!
Szczerze polecam

Warzywa możecie podać z makaronem ryżowym podawanym ze świeżą kolendrą ;-)

Pozdrawiam cieplutko!!!





AKCJA KULINARNA:
Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

3 komentarze:

  1. bardzo dobre połączenie, oj bardzo! :)
    Uwielbiam takie dania obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jakie pyszne połączenie! Zjadłabym :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie spróbować :) wygląda mega! Mężuś kupił akurat miodek z www.sloikmiodu.pl :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI