Składniki:
- 1 szt cebuli pokrojona w cienkie ćwiartki
- 2 marchewki starte na tarce
- papryka żółta
- papryka czerwona
- mała cukinia pokrojona w słupki
- kawałek pora
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki octu winnego lub ryżowego
- łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego
- zielone chili
- sok z 1/4 limonki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzanej do zagęszczenia
Warzywa pokroić na kawałki tej samej wielkości i długości. W misce zmieszać składniki sosu, następnie rozgrzewamy woka, na oleju smażymy warzywa, najpierw te twarde, smażymy około 3 minuty, potem te miękkie (około 10 minut). Dodać sos i szybko doprowadzić do wrzenia. Dokładnie wymieszać, aż warzywa połączą się z sosem. Zagęszczamy mąką.
Pyszne!
Szczerze polecam
Warzywa możecie podać z makaronem ryżowym podawanym ze świeżą kolendrą ;-)
Pozdrawiam cieplutko!!!
AKCJA KULINARNA:
bardzo dobre połączenie, oj bardzo! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania obiadowe :)
Oj jakie pyszne połączenie! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Muszę koniecznie spróbować :) wygląda mega! Mężuś kupił akurat miodek z www.sloikmiodu.pl :)
OdpowiedzUsuń