lutego 23, 2014

Sernik z twarogu na kruchym spodzie


Zapraszam Was do wypróbowania przepysznego przepisu na sernik, z prawdziwego twarogu z rodzynkami na kruchym kakaowym spodzie!


Składniki:

Na ser:

- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 zapach cytrynowy
- opakowanie rodzynek
- 1,5 kg twarogu
- 4 łyżki mleka

Twaróg i żółtka mielimy za pomocą blendera, dodajemy cukier i mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z masą, dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na podpieczone ciasto.
 Łączny czas pieczenia: 60 minut, temp. 200 stopni C.



Na kruche ciasto:

- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu
- żółtko

Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce 30 minut. Wykładamy tortownicę, podpiekamy w piekarniku około 12 minut, potem wylewamy masę serową.
 






Na niedzielny deser WYŚMIENITY!

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny sernik, mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobrze wyszedł. Pierwszy raz od 10 lat robiłem sernik z twarogu półtłustego, do masy dodałem jeszcze tylko 2 łyżki miodu.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI