lutego 23, 2014

Krem z pomidorów z Prosciutto di Parma!












CYKL DIETA NISKO- KALORYCZNA


Dzisiaj polecam pyszne aromatyczne danie, z prawdziwych włoskich pomidorów, z dodatkiem ziół, szynki parmeńskiej - Prosciutto di Parma, i lanych kluseczek. Czy czegoś można chcieć więcej? 

;-)

Składniki:

- 1 litr przecieru z pomidorów włoskich (możecie kupić we włoskich delikatesach bądź w Almie)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka ziół prowansalskich

Na kluseczki:
- 1 jajo
- sól
- 2 łyżeczki mąki pszennej

2 plasterki Prosciutto di Parma



Wykonanie:

Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy, dodajemy pomidory i zioła. Gotujemy około 7 minut, możecie dodać troszeczkę chili aby danie było ostre. 
Przygotowujemy kluseczki, jajko roztrzepujemy z mąką i solą, i malutkim strumieniem wlewamy do gotującej się zupy. 
Prosciutto di Parma, układamy na ręczniku papierowym i wkładamy na 40 sekund do kuchenki mikrofalowej, w tym czasie szynka się pięknie upraży. Układamy na środku talerza.


Pyszne!
Z w/w składników otrzymujemy 3 porcje, każda po 298 kcal.


2 komentarze:

  1. Cudny taki krem! Mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. krem z pomidorów... pyszności! Wydobywa prawdziwy smak pomidora... :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI