Będąc na diecie powinniśmy wybierać produkty bogate w błonnik. Usprawnia on pracę jelit, zwiększa objętość treści pokarmowej, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci.
Źródłem błonnika w diecie mogą być płatki pszenne ( w 100g aż 10 g błonnika) czy żytnie ( w 100g aż 12g błonnika). Poniżej przedstawiam przepyszny pomysł na obiad lub kolację ;-)
Składniki:
- 100 ml mleka 2%
- 100 ml wody
- 2 słodziki
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 banan
- 1 jajo
- 1/2 łyżki oleju
do podania:
- mango - 140g
- jogurt naturalny- łyżka
- serek twarogowy chudy - łyżka
Patelnie teflonową non- stick, za pomocą pędzelka delikatnie natłuszczamy, za pomocą łyżki stołowej nakładamy placuszki (1 placuszek = 1 łyżka masy), smażymy placuszki. Mi wyszło 14 sztuk (531 kcal). Porcja to 6 placuszków to 227 kcal.
Placuszki podajemy ze świeżym mango pokrojnym w kosteczkę , polane jogurtem naturalnym i posypane twarogiem (ilości powyżej).
Tak przygotowane danie ma 343 kcal
Placuszki są przeyszne w smaku!
Polecam!
Przykładowy jadłospis 5 posiłków
1. Wafle ryżowe 2 szt, 1szt. jajko ugotowane na miękko, szczypiorek, ogórek kiszony (149kcal)
2. Kawa z mlekiem 3,2% (100 ml mleka), jogurt brzoskwiniowy z ziarnami (170g) (214 kcal)
3. Placuszki owsiane z mango (343 kcal)
4. Grejpfrut czerwony- 260g, (109 kcal)
5. Kromka pumpernikla (40g), 2 plasterki polędwicy, pomidor (202 kcal)
łącznie 1017 kcal
Pozdrawiam cieplutko!
Fajne te placuszki. Z mango jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl