lutego 02, 2014

Pizza z mozarellą i pieprzem syczuańskim





składniki na ciasto na dużą okrągłą blachę
- 1/5 opakowania drożdży
- sól -1/2 łyżeczki
- 1,3 szklanki mąki
- 3 łyżki oliwy z oliwek najlepiej włoskiej
- ciepła woda (około 1/2 szklanki)

- 2 łyżeczki oregano

Ponadto:
- szynka
- chili czerwone i zielone
- pieprz syczuański
- mozzarella
- oscypek 2szt
- ser cheddar 3 plasterki
- świeża bazylia


Mąkę wymieszaną z solą przesypujemy do dużej miski, robimy dołeczek, w którym mieszamy drożdże z częścią ciepłej wody, powstaje tzw. rozczyn. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoił swoją objętość. Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto ma być puszyste. Ilość wody jaką użyjecie jest uzależniona od typu mąki jaką używacie. Ciasto nie może się kleić do rąk, ma być miękkie. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby urosło. Po tym czasie blachę na pizzę (duża okrągła blacha z dziurkami w podstawie- dzięki nim gorąca temp. przenika przez ciasto o wiele  lepiej i pizza smakuje jak z pieca), smarujemy odrobiną oleju, wykładamy ciasto. Na ciasto układamy gotowy włoski sos pomidorowy (niestety nie uzyskamy takie sosu sami w domu bo w Polsce nie ma gdzie kupić włoskich pomidorów ;-)), następnie pozostałe składniki, jak cienko pokrojoną szynkę, posiekane chili, pieprz syczuański, mozzarellę i oscypka. Po upieczeniu posypujemy świeżą bazylią. 





 Sosy do pizzy:

1. Sos czosnkowy:

- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- łyżka śmietany
- sól, pieprz
Po przygotowaniu sos musi co najmniej 3 godziny postać w lodówce.




2. Sos pomidorowy:

- 1/2 puszki pomidorów włoskich
- garść świeżej bazyli i oregano
Składniki blenderujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Po przygotowaniu gotowy od razu do spożycia.






Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda jak prawdziwa włosa pizza!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała pizza, prawdziwa Italiana ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI