stycznia 09, 2014

Placuszki dyniowe


Będąc na urlopie i opiekując się swoim chrześniakiem, postanowiłam mu przygotować to co dzieciaki lubią najbardziej czyli chrupiące placuszki. Przyglądając się mi jak smażę placuszki, najpierw stwierdził, że smażę surówkę hehehe (pomarańczowa dynia wyglądała jak marchewka), potem jak spróbował, a wiecie dzieci są szczere do bólu, mówi: "Ciocia o hmm, to jest taki ..SMAK"  ;-)
Więc od dwóch dni na obiad są placuszki ;-)


Chrupiące placuszki dyniowe:

- 1,5 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach
- 3 jaja
- sól, pieprz
- imbir starty na tarce
- 200 ml śmietany 18%
- 100 ml mleka
- 10 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto jest gęste, smażymy na patelni w głębokim tłuszczu, placuszki najlepiej robić grube. Wtedy są chrupkie ;-)

Placuszki można podać  sosem np. curry z kurczakiem idealnie pasuje, lub ze śmietanką.

Pozdrawiam :-)

2 komentarze:

  1. Mmm.... pysznie brzmi ;) W weekend wypróbuję. Zdrowe, pyszne i aromatyczne placuszki. Muszę wypróbować na moich nowych garnkach firmy Welmax. Pokochałam znowu gotowanie i więcej eksperymentuję w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam szczerze!!! ;-))))))))))))

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI