Będąc na urlopie i opiekując się swoim chrześniakiem, postanowiłam mu przygotować to co dzieciaki lubią najbardziej czyli chrupiące placuszki. Przyglądając się mi jak smażę placuszki, najpierw stwierdził, że smażę surówkę hehehe (pomarańczowa dynia wyglądała jak marchewka), potem jak spróbował, a wiecie dzieci są szczere do bólu, mówi: "Ciocia o hmm, to jest taki ..SMAK" ;-)
Więc od dwóch dni na obiad są placuszki ;-)
Chrupiące placuszki dyniowe:
- 1,5 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach
- 3 jaja
- sól, pieprz
- imbir starty na tarce
- 200 ml śmietany 18%
- 100 ml mleka
- 10 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto jest gęste, smażymy na patelni w głębokim tłuszczu, placuszki najlepiej robić grube. Wtedy są chrupkie ;-)
Placuszki można podać sosem np. curry z kurczakiem idealnie pasuje, lub ze śmietanką.
Pozdrawiam :-)
Mmm.... pysznie brzmi ;) W weekend wypróbuję. Zdrowe, pyszne i aromatyczne placuszki. Muszę wypróbować na moich nowych garnkach firmy Welmax. Pokochałam znowu gotowanie i więcej eksperymentuję w kuchni
OdpowiedzUsuńpolecam szczerze!!! ;-))))))))))))
OdpowiedzUsuń