stycznia 07, 2014

Pieczone jabłko z bezą i dodatkami.... hmmm ;-)


Pieczone jabłko z cynamonem, syropem różanym, kardamonem, brązowym cukrem, orzechami, masłem, zwieńczone bezą z płatkami migdałowymi....


 Kochani wydaje mi się, że nie trzeba nic mówić wystarczy popatrzeć, aż leci ślinka hehehh

Przepyszne ;-)



składniki:
- jabłko wydrylowane
- orzechy włoskie
- 2 łyżki masła
- cynamon
- kardamon mielony
- 3 łyżki syropu różanego
- łyżka serka mascarpone
- płatki migdałowe

Do wydrylowanego jabłka, wkładamy płaską łyżeczkę masła, przyprawy, orzechy, zalewamy syropem, na sam wierz serek mascarpone. Wstawiamy do pieca na 15 minut. Jabłko dokoła smarujemy masłem. Górną "pokrywkę " jabłka też wstawiamy w naczyniu do pieca. Po tym czasie wyjmujemy z pieca wykładamy bezę. Przykrywamy "pokrywką" jabłko. Posypujemy cynamonem i polewamy syropem różanym. Zapiekamy kolejne 15 minut. 






na bezę migdałową:
- 1 białko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka płaska cukru waniliowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białko ubijamy z solą, na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy płatki migdałowe. Wykładamy na jabłko.

Sos do polania:
- 2 łyżki syropu różanego
- cynamon, kardamon, cukier brązowy

Wszystko ucieramy w moździerzu. Polewamy po upieczeniu jabłko i dookoła. 





Przepyszny deser!

Polecam!



Zapraszam na SmykWKuchni na Facebooka!
;-)




3 komentarze:

  1. Deser wygląda cudownie!!:)płatki migdałowe świetnie komponują się z jabłkiem!:)
    u mnie dzisiaj Babeczki sypane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczone jabłka a to z bezą wygląda cudnie, a smakuje zapewne pysznie!!

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI