Pieczone jabłko z cynamonem, syropem różanym, kardamonem, brązowym cukrem, orzechami, masłem, zwieńczone bezą z płatkami migdałowymi....
Kochani wydaje mi się, że nie trzeba nic mówić wystarczy popatrzeć, aż leci ślinka hehehh
Przepyszne ;-)
składniki:
- jabłko wydrylowane
- orzechy włoskie
- 2 łyżki masła
- cynamon
- kardamon mielony
- 3 łyżki syropu różanego
- łyżka serka mascarpone
- płatki migdałowe
Do wydrylowanego jabłka, wkładamy płaską łyżeczkę masła, przyprawy, orzechy, zalewamy syropem, na sam wierz serek mascarpone. Wstawiamy do pieca na 15 minut. Jabłko dokoła smarujemy masłem. Górną "pokrywkę " jabłka też wstawiamy w naczyniu do pieca. Po tym czasie wyjmujemy z pieca wykładamy bezę. Przykrywamy "pokrywką" jabłko. Posypujemy cynamonem i polewamy syropem różanym. Zapiekamy kolejne 15 minut.
na bezę migdałową:
- 1 białko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka płaska cukru waniliowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białko ubijamy z solą, na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy płatki migdałowe. Wykładamy na jabłko.
Sos do polania:
- 2 łyżki syropu różanego
- cynamon, kardamon, cukier brązowy
Wszystko ucieramy w moździerzu. Polewamy po upieczeniu jabłko i dookoła.
Przepyszny deser!
Polecam!
Zapraszam na SmykWKuchni na Facebooka!
;-)
Deser wygląda cudownie!!:)płatki migdałowe świetnie komponują się z jabłkiem!:)
OdpowiedzUsuńu mnie dzisiaj Babeczki sypane :)
Jak na razie to mój ulubiony deser! Mega pyszny!
UsuńUwielbiam pieczone jabłka a to z bezą wygląda cudnie, a smakuje zapewne pysznie!!
OdpowiedzUsuń