Przepyszne bułeczki drożdżowe, przygotowałam je dla męża na śniadanie noworoczne, hmmm były pyszne. Cynamon z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek nasączonych w syropie różanym cóż chcieć więcej?
;-)
Składniki:
nadzienie:
- cynamon
- 1/3 margaryny
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2x garść orzechów włoskich
- 2x garść rodzynek
- 3 łyżki syropu różanego
Do stopionego masła, dodać w/w składniki, wymieszać
na ciasto:
- 125 ml mleka
- 375 g mąki
- 30g drożdży
- 50 g cukru
- 75 g masła
- 1 jajko
Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do dużej miski. W środku zrobić zagłębienie, włożyć drożdże, dodać mleko, trochę cukru, wymieszać. Rozczyn ma podwoić swoją objętość. Po 10 minutach wyrobić ciasto z pozostałych składników. Pod sam koniec dodać stopione w rondelku masło, wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na stolnicy na duży prostokąt. Na całym prostokącie rozsmarować nadzienie. Rolujemy prostokąt. Po otrzymaniu "wałka" , kroimy na tzw. ślimaki, odcinamy nożem nasze bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 35 -40 minut w temp. 220 stopni C.
Smacznego!
Pozdrawiam ;-) Buziaki!
Możecie polać lukrem
Przepis na lukier cytrynowy
200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego
1-2 łyżki soku z cytryny
Ucieramy w miseczce, polewamy bułki.
Musiały być pyszne...:-)
OdpowiedzUsuńPYCHOTA! ;-)
UsuńMuszą być bardzo pyszne! Domowe wypieki smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńOJ TAK NA SNIADANKO- MARZENIE!
UsuńMmm, musiały pachnieć bajecznie :)
OdpowiedzUsuń