stycznia 06, 2014

Bułki drożdżowe z cynamonem, orzechami, rodzynkami i syropem różanym ;-)

Przepyszne bułeczki drożdżowe, przygotowałam je dla męża na śniadanie noworoczne, hmmm były pyszne. Cynamon z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek nasączonych w syropie różanym cóż chcieć więcej?
 ;-)


Składniki:

nadzienie:

- cynamon
- 1/3 margaryny
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2x garść orzechów włoskich
- 2x garść rodzynek
- 3 łyżki syropu różanego

Do stopionego masła, dodać w/w składniki, wymieszać

na ciasto:

- 125 ml mleka
- 375 g mąki
- 30g drożdży
- 50 g cukru
- 75 g masła 
- 1 jajko

Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do dużej miski. W środku zrobić zagłębienie, włożyć drożdże, dodać mleko, trochę cukru, wymieszać. Rozczyn ma podwoić swoją objętość. Po 10 minutach wyrobić ciasto z pozostałych składników. Pod sam koniec dodać stopione w rondelku masło, wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na stolnicy na duży prostokąt. Na całym prostokącie rozsmarować nadzienie. Rolujemy prostokąt. Po otrzymaniu "wałka" , kroimy na tzw. ślimaki, odcinamy nożem  nasze bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 35 -40 minut w temp. 220 stopni C.



Smacznego!

Pozdrawiam ;-) Buziaki!

Możecie polać lukrem

Przepis na lukier cytrynowy
200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego
1-2 łyżki soku z cytryny
Ucieramy w miseczce, polewamy bułki.

5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI