Składniki:
- ugotowane ziemniaki
- 1-2 jaja
- mąka ziemniaczana
W przygotowaniu klusek śląskich mają znaczenie proporcje, nie robi się ich na wagę, ani na jakieś miary. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. W misce ugniatamy ziemniaki, równo, zaznaczamy 1/4, wyjmujemy, i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy z pozostałymi ziemniakami wbijamy jaja. Gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu klusek gotujemy około 3-4 minuty wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy najlepiej z sosem.
Smacznego!
ale pięknie uformowane! mi nigdy nie wychodzą takie równiutkie.
OdpowiedzUsuńzapewne były pyszne ;)
nakładamy zawsze łyżkę i wychodzą w miarę równe ;-)
UsuńJak piękne, kształtne! :)
OdpowiedzUsuń;-) dziękuję
UsuńPyszności. Uwielbiam takie kluchy :)
OdpowiedzUsuńchodziły za mną już długi czas ;-)
Usuń