grudnia 13, 2013

Kluski śląskie - przepis





Składniki:

- ugotowane ziemniaki
- 1-2 jaja
- mąka ziemniaczana

W przygotowaniu klusek śląskich mają znaczenie proporcje, nie robi się ich na wagę, ani na jakieś miary. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. W misce ugniatamy ziemniaki, równo, zaznaczamy 1/4, wyjmujemy, i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy z pozostałymi ziemniakami wbijamy jaja. Gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu klusek gotujemy około 3-4 minuty wyjmujemy łyżką cedzakową. 

Podajemy najlepiej z sosem.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. ale pięknie uformowane! mi nigdy nie wychodzą takie równiutkie.
    zapewne były pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nakładamy zawsze łyżkę i wychodzą w miarę równe ;-)

      Usuń
  2. Pyszności. Uwielbiam takie kluchy :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI