grudnia 21, 2013

Pszenne bułeczki z rozmarynem i słonecznikiem



Składniki:

- 550 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 1/3 opakowania świeżych drożdży
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- listki rozmarynu posiekane
- 2 garście słonecznika


W kubeczku przygotowujemy rozczyn z drożdży i mleka, wylewamy do miski z mąką, robimy dołeczek, mieszamy z częścią mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak rozczyn podwoi objętość, mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto, ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości, formujemy bułeczki. Układamy na blaszce. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, najlepiej blisko pieca. W tym czasie urosną. Wstawiamy do pieca na 45 minut. 

Pychota!!!

Aromat świeżego pieczywa i rozmarynu w domu!!! Cudnie!!!



Życzę miłego dnia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI