SEZON NA DYNIĘ ROZPOCZYNAM! ;-)
Witam Kochani, dzisiaj chciałabym rozpocząć na blogu cykl poświęcony tylko i wyłącznie przepisom z dynią. Dynia nie tylko pięknie wygląda, ma niesamowity kolor, przed jak i po ugotowaniu, ale też jest warzywem, które łączy się z wieloma przyprawami, często z tymi rozgrzewającymi jak imbir, chili czy pieprz. Można ją przyrządzać na słodko, słono czy kwaśno.
Jeżeli tak jak ja lubicie potrawy z dynią zapraszam Was na cykl : CZAS NA DYNIĘ ;-)
Musiałam się z Wami podzielić zdjęciami dyni jaką otrzymała moja mama, była olbrzymia i wystarczyła dla trzech kobiet w mojej rodzinie i na wiele, wiele dań!
Ogromna prawda? ;-)
KURCZAK W SOSIE DYNIOWO- GRUSZKOWYM Z GOŹDZIKIEM I KOLENDRĄ!
- 8szt pałeczek kurczaka
- dynia pokrojona w dużą kostkę
- 3 gruszki pokrojone w ósemki
- 6 goździków
- kolendra
-owoc jałowca (około 4 sztuki)
- sól i pieprz
- olej z pestek winogron
- masło
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, pałki z kurczaka oprószamy przyprawą do kurczaka, na to układamy kostki dyni i gruszki, wszystko polewamy olejem z pestek winogron, posypujemy przyprawami. Pieczemy około 45 minut w temp 220 stopni C.
Kurczak wyszedł wyśmienicie a sos przepyszny!
Pozdrawiam Was cieplutko!
Zapraszam na cykl CZAS NA DYNIĘ!
Akcja kulinarna:
niezły okaz :) piękne zdjęcia. Też mam dynię i myślę co by tu wykombinować
OdpowiedzUsuńAle ogromniasta :D
OdpowiedzUsuń