października 12, 2013

POMYSŁ NA DYNIĘ ;-) Kurczak w sosie dyniowo- gruszkowym z goździkiem i kolendrą! (cykl: CZAS NA DYNIĘ)

 
SEZON NA DYNIĘ ROZPOCZYNAM! ;-)
 
 
Witam Kochani, dzisiaj chciałabym rozpocząć na blogu cykl poświęcony tylko i wyłącznie przepisom z dynią. Dynia nie tylko pięknie wygląda, ma niesamowity kolor, przed jak i po ugotowaniu, ale też jest warzywem, które łączy się z wieloma przyprawami, często z tymi rozgrzewającymi jak imbir, chili czy pieprz. Można ją przyrządzać na słodko, słono czy kwaśno.
 
Jeżeli tak jak ja lubicie potrawy z dynią zapraszam Was na cykl : CZAS NA DYNIĘ ;-)
 
 
Musiałam się z Wami podzielić zdjęciami dyni jaką otrzymała moja mama, była olbrzymia i wystarczyła dla trzech kobiet w mojej rodzinie i na wiele, wiele dań!
 




Ogromna prawda? ;-)
 
KURCZAK W SOSIE DYNIOWO- GRUSZKOWYM Z GOŹDZIKIEM I KOLENDRĄ!
 
- 8szt pałeczek kurczaka
- dynia pokrojona w dużą kostkę
- 3 gruszki pokrojone w ósemki
- 6 goździków
- kolendra
-owoc jałowca (około 4 sztuki)
- sól i pieprz
- olej z pestek winogron
- masło
 


Wykonanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, pałki z kurczaka oprószamy przyprawą do kurczaka, na to układamy kostki dyni i gruszki, wszystko polewamy olejem z pestek winogron, posypujemy przyprawami. Pieczemy około 45 minut w temp 220 stopni C.



Kurczak wyszedł wyśmienicie a sos przepyszny!

 
 
 Pozdrawiam Was cieplutko!
 
Zapraszam na cykl CZAS NA DYNIĘ!



 
 
 

Akcja kulinarna:

2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI