października 23, 2013

Caramel Brownie Tower

Kochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto inspirowane słodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku.


Biszkopt
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 czubate łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy po 1 żółtku, następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni.


Krem nr 1

- budyń czekoladowy duża porcja przygotowany na 1,5 szklanki mleka
- margaryna 3/4 kostki
- 1 łyżka czubata cukru pudru

Z w/w składników ucieramy krem. Najpierw ucieramy margarynę na puch około 10 minut, po łyżce dodajemy budyń i cukier. Ucieramy na puszysty krem.

Krem nr 2

1/3 margaryny
5 łyżek masła orzechowego
2 łyżki cukru pudru
2 paczki krakersów pokruszonych

Margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe, ciągle ucierając. Do kremu dodajemy pokruszone krakersy i mieszamy łyżką.

Krem nr 3

1/2 masła
pudełko serka mascarpone
cukier puder- 2 łyżki

Z w/w składników ucieramy krem na puszystą masę.

Na sam wierzch: polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną i posypujemy waniliową chałwą.


Wykonanie:
Biszkopt kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1, potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Przepyszne ciasto polecam na Święta Bożego Narodzenia!



Pozdrawiam cieplutko!

Zapraszam na FB wystarczy kliknąć Lubię to!






11 komentarzy:

  1. Ale piękny! Bomba kaloryczna, ale cudowna :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na składniki z czego składa się Twoje ciasto już wiem ,że musi być rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne :) Podoba mi się zwłaszcza ten krem z masłem orzechowym i krakersami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, taki krem dodaje fajnej chrupkości temu ciastu ;-)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie!
    Nigdy nie byłam w Coffe Heaven...

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny...wygląda pysznie..w weekend biorę sie za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI