stycznia 17, 2018

Tacos z tortilli! Na obiad lub imprezę!







Ale czad! Ale pycha! Uwielbiam takie jedzenie, proste, przepyszne i bardzo zaskakujące smakiem. Wczoraj pokazałam Wam przepis na domowe tortille, dzisiaj chciałam Wam pokazać, jak zrobić tacosy z tortilli. Ale tacosy nie byle jakie, bo wegetariańskie, choć jak się je je to trochę się ma wrażenie jakby były z mięsem, ale przygotowałam je z brunatnymi pieczarkami, dużą ilością pyszności takich jak słodkie pomidory, kukurydza, wypustkami granatu, awokado i ... zresztą sprawdźcie sami! Przepis z tych, które po prostu trzeba zrobić, idealne na spotkanie ze znajomymi lub imprezkę, idealne na wieczór filmowy, lub na obiad dla całej rodziny- dzieciaki uwielbiają takie cuda!

Całość zrobicie w kwadrans!





Żeby z tortilli zrobić tacos, musimy wysuszyć trochę tortille, ja to robię w bardzo prosty sposób, na butelki po winie/ piwie (umyte i osuszone) ułożone w pozycji leżącej układam placki tortilli i wstawiam na kwadrans do piekarnika, temp 200 stopni C.

W tym czasie przygotowuje dodatki.

Możesz pominąć tą czynność i wtedy farsz zawinąć w tortille, otrzymasz nadziewane tortille.




PRZEPIS NA WEGETARIAŃSKIE TACOS W STYLU MEKSYKAŃSKIM



SKŁADNIKI:

- 500 g brunatnych pieczarek
- 2 szalotki lub 1 slodka cebula
- 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne 
- 2 łyżki oleju
- wypustki z polowy owocu granatu
- 1/3 pęczka pietruszki lub kolendry
- kilka plastrów limonki
- 6 łyżek konserwowej lub świeżej kukurydzy
- 1/2 awokado
- posiekana dymka
- pomidorki koktajlowe 2 garście
- liście bazylii



sos czosnkowy ( wersja ekspresowa)
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- czosnek granulowany + sól 


sos czosnkowy ( wersja standardowa)

- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez prqskę
- kilka kostek sera feta
marynujemy 2-3 godziny 



Na patelni na oleju podsmaż pieczarki, posól je od razu dzięki czemu szybko się usmażą, dodaj cebulę, która zbierze całość oleju i aromatu z patelni, dodaj pieprz cayenne i przesmaż z całością, dzięki temu uwydatni on swój smak i aromat, dodaj jedną garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w mniejsze kawałki, trzy łyżki kukurydzy, całość przesmaż około 2- 4 minuty. 

Drugą garść pomidorków kroimy na ćwiartki.
Awokado kroimy na cieniutkie małe plasterki.
Dymkę i natkę siekamy.
Granat obieramy i wyjmujemy wypustki.

Tacosy wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, nakładamy gorący farsz z patelni, dodajemy na wierzch troszkę chrupiącej kukurydzy, pokrojone pomidorki, wypustki z granatu, awokado, zieleninę i cienko pokrojona limonkę (lub skrapiamy sokiem z limonki). Całość polewamy sosem czosnkowym


Gotowe!

 Idealna przekąska na imprezę!

Smacznego! Dajcie znać czy przepis przypadł Wam do gustu ;-)))

My uwielbiamy to danie! ;-)))












2 komentarze:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI