stycznia 18, 2018

SEROWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PATELNI!




Większość z Nas, w tygodniu, nie ma czasu na gotowanie, nasze posiłki mają być smaczne, sycące i najlepiej aby robiły się prawie same. Skąd ja to znam! W takich sytuacjach sprawdzają się szybkie dania jednogarnkowe, makarony czy szybkie dania takie jak ostatnie tacosy z tortilli w stylu mexico. Tego typu potrawy robi się sprawnie, ze składników, które po prostu mamy pod ręką w lodówce, lub z wcześniej zamrożonych produktów. Mój mąż uwielbia wszelakie dania z makaronem i serem, no cóż ja też lubię, ale często ich sobie odmawiam, z wiadomych dla kobiet przyczyn heheheeh. Dzisiaj mam dla Was pyszną, prostą zapiekankę serową z makaronem i grzybami, taką- którą będzie zajadać się cała rodzina, a Ty zrobisz ją w maksymalnie 15 -20 minut!






PRZEPIS NA SEROWĄ MAKARONOWĄ ZAPIEKANKĘ Z PATELNI



SKŁADNIKI dla 3-4 osób

- 4 garście makaronu (kolanka, penne, świderki lub gwiazdki)
- 400 g mrożonych prawdziwków (możesz zastąpić pieczarkami lub boczniakami)
- 1 cebulka 
- 3 ząbki czosnku polskiego
- 1 dymka
- 3/4 szklanki startego żółtego sera (wybierz swój ulubiony)
- pieprz mielony
- 2 chlusty białego wytrawnego wina 
- 150 ml śmietanki powyżej 18% tłuszczu
- garść rukoli
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju

WYKONANIE:

- ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu
- na oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj pokrojone grzyby, czosnek całość smaż 3 -4 minuty, tak aby nie przypalić cebulki. 
- podlej winem i poczekaj aż się zredukuje na patelni 
- zmniejsz gaz i dodaj masło, śmietankę i rukolę, całość deliaktnie doprowadź do wrzenia, dodaj ugotowany makaron, wymieszaj
- posyp wierzch startym żółtym serem i wstaw na 10 minut  do nagrzanego do temp. 220 stopni C piekarnika; grzanie dół+ góra
- wyjmij ostrożnie z pieca posyp dymką i gotowe!


Życzę smacznego!

Nie zapomnij podzielić się przepisem ze znajomymi na Facebooku!







4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI