stycznia 12, 2018

FIT LUNCH DO PRACY LUB SZKOŁY! CARPACCIO Z PIECZONEGO BURAKA


Dalej pozostajemy w tematyce Fit i zdrowo!

Dzisiaj mam dla Was zdrową i pyszną propozycje na lunch do pracy, szkoły czy jako zdrowy posiłek na kolację w domu. Carpaccio z pieczonego buraka, pachnące wędzoną śliwką, orzechową rukolą i sokiem z pomarańczy. Pyszne! Proste! Sprawdzi się również jako zdrowa, fit przekąska na imprezę czy domówkę ze znajomymi. Możecie je również przygotować jako sałatkę do dań głównych. 


PRZEPIS NA CARPACCIO Z BURAKA

 na dwie porcje

- 2 średnie upieczone buraki
- 4 garście rukoli
- 65 g mozzarelli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 6 śliwek wędzonych
- różowy pieprz

Opcjonalnie: garść czosnkowych grzanek

Buraki umyj, owiń folią aluminiową, wstaw do piekarnika, pieczemy co 20 min obracając buraki.
temp. 190 stopni C, czas 1 godzina 15 minut do 1 godzina 30 min, w zależności od wielkości buraków.
Buraki po wystudzeniu kroimy na bardzo cieniutkie plasterki, które układamy na rukoli, posypujemy mozzarellą pokrojoną w malutką kosteczkę, posiekaną wędzoną śliwką. Oprószamy różowym pieprzem, polewamy sokiem z pomarańczy i oliwą z oliwek.


1 porcja wersja bez grzanek to 215 kcal; B - 8,2g ; T - 9,6g W - 29g

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. pycha, powiem Ci, że wędzona śliwka robi w tym daniu mega robote! Pycha ;-)

      Usuń
  2. Ostatnio moje ulubione danie pudełkowe do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio moje ulubione danie pudełkowe do pracy :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, że tu zajrzałeś ;-) Daj znać czy strona i przepis Ci się podoba! Bardzo zależy mi na opinii czytelników ;-))

Być może masz pomysł na kolejne danie na blogu? Napisz na co masz smaka, a ja to chętnie przygotuje!

Miłego dnia!

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI