listopada 06, 2017

TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z ORZECHAMI, ZIOŁAMI I PARMEZANEM!


TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z ORZECHAMI, ZIOŁAMI I PARMEZANEM!

Dzisiaj mam dla Was nie lada gratkę, danie w stylu włoskim, które postanowiłam Wam pokazać, jak krok po kroku je wykonać. Największym wyzwaniem miał być- tak się nam wydawało na początku- domowy makaron, ponieważ zazwyczaj jemy włoski makaron, a taki przygotować w domu jest ciężko, tym bardziej równe tagliatelle, jak się okazało za pomocą maszynki do makaronu, była to najlepsza frajda ever. Mąż stwierdził, że tak to można makaron robić codziennie, wałek na dobrą sprawę jest zbędny, a maszyna działa mega precyzyjnie. Możemy dzięki niej rozwałkować ciasto na określoną grubość, my jesteśmy nią zachwyceni! Zresztą zobaczcie sami, jak krok po kroku zrobić  domu typowe włoskie danie, tak jak Włosi, począwszy od zrobienia domowego makaronu ;-)









Przygotuj:

- świeże zioła takie jak bazylia, możesz ją zastąpić natką pietruszki
- orzechy włoskie bądź laskowe, wybierz te które lubisz
- oliwę z oliwek
- patelnię, garnek i durszlak





Orzechy rozłup, przygotuj około 1/3 szklanki orzechów obranych na 2 porcje.






Przygotuj maszynkę do makaronu, my posiadamy maszynkę w przepięknych włoskich kolorach firmy Tescoma - dostępna jest tutaj. Jest rewelacyjna! Solidna i po prostu świetnie działa.




PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

- 300 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- letnia woda do zagniecenia ciasta

Ciasto mieszamy za pomocą noża, następnie zagniatamy w dłoniach, powinno być elastyczne.









Ciasto kroimy na mniejsze krążki i oprószamy mąką.





Wałkujemy za pomocą maszynki na blaty.



Przepuszczamy przez końcówkę do tagliatelle, makaron układamy na stolnicy. 





Gotujemy przez 3 - 5 min od wypłynięcia. Odcedzamy na durszlaku.


Siekamy zioła, tasak do ziół dostępny tutaj


Na rozgrzaną patelnię dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj posiekane 2 ząbki czosnku, przesmaż chwilę, dodaj orzechy, 4 łyżki śmietanki i 4 łyżki serka śmietankowego, całość zagotuj. Dopraw pieprzem, świeżo zmielonym i odrobiną soli. Dodaj ugotowany makaron i całość wymieszaj. Dodaj posiekane świeże zioła.





Dodaj starty parmezan, tyle ile lubisz, pamiętaj tylko, że jest to ser dość charakterystyczny w smaku.

Tarka dostępna tutaj.



Danie jest gotowe!




Makaron wykładamy na talerze, posypujemy odrobiną świeżych orzechów i startego parmezanu.





Przepyszna propozycja na obiad! 
Polecam Wam gorąco!

Smacznego i pięknego dnia!



Wpis powstał we współpracy z marką Tescoma Polska.


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI