listopada 24, 2017

Street food - fotorelacja z warsztatów i przepisy!







 FOTO RELACJA Z WARSZTATÓW Z MARKĄ GALEO!


Galeo – warte dodania 

Smak i zapach dania to w dużej mierze zasługa ziół i przypraw. Galeo oferuje te,  po które najczęściej sięgamy w polskiej kuchni. Marka stawia równocześnie na jakość i przystępną cenę.  
Galeo jest obecne na rynku od 2000 roku. W portfolio Galeo znajdziemy przyprawy i zioła najczęściej stosowane w polskiej kuchni, a także mieszanki przyprawowe do popularnych dań obiadowych oraz dodatki spożywcze. Od minionych wakacji również miłośnicy dań  z grilla znajdą dedykowane sobie propozycje. Po prostu wszystko to, co, jak głosi hasło marki jest „warte dodania”.  




 


KOCHANI oddaje w Wasze ręce całą masę świetnych przepisów, polecam Wam każdy! 
Było przemiło i bardzo, bardzo smacznie!
Koniecznie zapiszcie!





GALEO „Street food” CookUp, 18 listopada 2017 r. 

BANANOWY KETCHUP 


Składniki: 
 2 cebule 
 6 dużych bananów
  150 ml octu winnego z białego wina
 6 łyżek cukru 
 sól morska 
 3 łyżki oleju 
 ¾ szklanki wody 
 1 łyżeczka kurkumy
  2 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo 
 1 łyżeczka chili Galeo 
 ½ łyżeczki ziela angielskiego Galeo
  pieprz czarny mielony Galeo 

Przygotowanie: 1) Podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, kurkumę, chili i utarte  w moździerzu ziele angielskie, smażyć razem przez ok. 30 sekund. 2) Dodać banany, ocet i cukier. Podlać wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. 3) Przełożyć do blendera kielichowego, zmiksować na jednolitą masę, doprawić solą  i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. 

Czas przygotowania: ok. 30 min.  Koszt: ok. 7 zł   


ARANCINI 


Składniki: 
 200 g ryżu do risotto  2 małe cebule  150 g masła  100 ml białego wytrawnego wina  100 g tartego parmezanu  200 g szpinaku  1 opakowanie minimozzarelli   1 pomidor obrany i pokrojony w kostkę  2 jajka  1 szklanka bułki tartej   sól  1 łyżeczka czosnku granulowanego Galeo  1 łyżeczka oregano Galeo  1 łyżeczka bazylii Galeo  pieprz czarny mielony Galeo 

Przygotowanie: 1) Na połowie masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, wsypać ryż i smażyć razem  1-2 minuty. Podlać winem i wodą, posolić. Gotować mieszając aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę.  2) Wystudzony ryż wymieszać z parmezanem. 3) Na pozostałym maśle podsmażyć drugą pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szpinak i dusić 2-3 minuty. Dodać pomidor, czosnek i zioła, doprawić pieprzem i solą.  4) Z ryżu formować kulki o średnicy ok 4-5 cm, do środka każdej włożyć mozzarellę  i szpinak.  5) Obtoczyć je w bułce, jajku i ponownie w bułce. 6) Smażyć na głębokim oleju, podawać z ulubionym sosem.  



PIWNY SOS Z SEZAMEM 


Składniki: 

 2 małe cebule   2 łyżki oleju  100 g czarnego sezamu  500 ml ciemnego piwa typu Stout  6 łyżek brązowego cukru  50 ml oliwy  sól morska  1 łyżka czosnku granulowanego Galeo  2/3 łyżeczki chili Galeo  1 łyżka papryki słodkiej Galeo  pieprz czarny mielony Galeo 


Przygotowanie: 1) Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, paprykę, chili oraz sezam i smażyć razem 2-3 minuty mieszając. 2) Dodać piwo. Gotować ok. 10 minut do czasu, aż piwo zredukuje się do połowy. Następnie dodać cukier i gotować na wolnym ogniu jeszcze kilka minut. 3) Odstawić do schłodzenia, przełożyć do blendera kielichowego, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji dodając oliwę. 4) Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Czas przygotowania: ok. 30 min. 



SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI I MIGDAŁÓW


 Składniki: 
 1 kromka chleba lub bułki   2 pieczone czerwone papryki  2 pomidory obrane ze skóry  100 g migdałów  50 ml octu winnego z czerwonego wina  150 ml oliwy   sól morska  1 ½ łyżeczki czosnku granulowanego Galeo  ¾  łyżeczki chili Galeo  2 łyżki słodkiej papryki Galeo  pieprz czarny mielony Galeo 

Przygotowanie: 1) Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, podsmażyć chleb z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. 2) Do malaksera włożyć paprykę, pomidory oraz czosnek i miksować przez kilkanaście sekund. 3) Dodać migdały, pieczywo, ocet i przyprawy. Miksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji wlewając oliwę. 4) Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do schłodzenia. 

Czas przygotowania: ok.30 min. Koszt: ok. 21 zł   





ZIELONY SOS Z KOLENDRY 


Składniki: 
 1 szklanka posiekanej świeżej kolendry  2 łyżki octu winnego z białego wina   3-4 łyżki wody  1 łyżeczka cukru  125 ml oliwy  ½łyżki soli morskiej  1 łyżeczka kminu rzymskiego  2 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo  1 łyżeczka słodkiej papryki Galeo  ½ łyżeczki pieprzu Galeo 

Przygotowanie: 1) W blendrze kielichowym umieścić kolendrę, dodać czosnek, ocet, cukier, sól oraz pozostałe przyprawy. 2) Miksować na wysokich obrotach dodając wodę, a następnie dodawać stopniowo oliwę  nie przerywając miksowania. 3) Odstawić do schłodzenia. 

CHUTNEY Z MANGO I POMIDORA 


Składniki: 
 300 g pokrojonych w grubą kostkę pomidorów śliwkowych  1 średnie dojrzałe mango pokrojone w kostkę (1 cm)  1 duża pokrojona cebula  5 łyżek posiekanej świeżej kolendry  2 łyżeczki syropu z agawy  ½ łyżeczki kminu rzymskiego  ½ łyżeczki cynamonu Galeo  ½ łyżeczki soli morskiej 

Przygotowanie: 1) Na rozgrzanym grillu ustawić małe gliniane naczynie lub mały rondelek. 2) Wsypać kmin rzymski, podgrzewać mieszając przez ok. 3 minuty do czasu aż zacznie pachnieć. 3) Dodać pozostałe składniki, gotować ok. 10 minut do czasu aż sos zgęstnieje. 





SCOTCH EGGS


 Składniki: 
 8-10 małych jaj  2 małe cebule  800 g mielonej wieprzowiny  2 łyżki musztardy  3 łyżki suszonej lub świeżo posiekanej natki pietruszki Galeo  olej do smażenia  przyprawa do mięsa mielonego Galeo Panierka:  mąka  2 jaja  bułka tarta 

Przygotowanie: 1) Gotować jaja w osolonej wodzie ok 4,5 min. od zagotowania wody. Wystudzić.  2) Podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. 3) Do zmielonego mięsa dodać cebulę, musztardę, natkę pietruszki oraz przyprawę do mięsa mielonego i wymieszać na jednolitą masę.  4) Obrane jajka, obłożyć cienką warstwą mięsa, uformować kule. Panierować w mące, jajku  i bułce tartej. 5) Smaż przez kilka minut na głębokim tłuszczu. Przed podaniem odsączyć. Podawać  z ulubionym sosem. 

JAGNIĘCINA Z CIECIERZYCĄ I ZIEMNIACZANYMI CHLEBKAMI 



Składniki: 
 300 g mielonej jagnięciny  1 cebula czerwona  200 g dyni  1 mały bakłażan  1 mała cukinia  1 puszka ciecierzycy  1 puszka pomidorków krojonych  5 łyżek posiekanej świeżej kolendry  150 g świeżego szpinaku  2-3 łyżki soku z cytryny  2-3 łyżki oleju   200 g jogurtu greckiego  1 świeży ogórek  sól  1 ½  łyżki kminu rzymskiego  1 ½ łyżeczki chili Galeo  ½łyżeczka cynamonu Galeo  1 łyżeczka czosnku granulowanego Galeo  1 łyżeczka utartego w moździerzu kminku Galeo  1 łyżka papryki słodkiej Galeo  pieprz czarny mielony Galeo 

Przygotowanie: 1) Jagnięcinę podsmażyć i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną  w grubą kostkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę dynię i smażyć kilka minut. 2) Dodać pokrojone w kostkę cukinie i bakłażana, poddusić 5 minut, dodać pomidory, przyprawy i ciecierzycę. Dusić pod przykryciem kilkanaście minut, na koniec dodać sok  z cytryny, świeżą kolendrę i szpinak, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 3) Podawać z chlebkami ziemniaczanymi lub klasycznymi chlebkami pita z dodatkiem jogurtu, posypane drobno pokrojonym ogórkiem. Czas przygotowania: ok.45 min. Koszt: ok. 59 zł 





CHLEBKI ZIEMNIACZANE 


Składniki: 
 4 duże ziemniaki do pieczenia  200 g stopionego masła  400 g mąki pszennej  3 łyżeczki proszku do pieczenia  4 jajka  100 g tartego parmezanu  100 ml mleka  sól  2 łyżki papryki słodkiej Galeo  1 ½ łyżeczki pieprzu ziołowego Galeo 

Przygotowanie: 1) Ziemniaki w mundurkach nakłuć widelcem i ugotować, odstawić do wystygnięcia. 2) Do obranych ziemniaków dodać pozostałe składniki, wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. 3) Z ciasta formować okrągłe chlebki o grubości ok 0,5 cm i średnicy 5 cm. Ułożyć  na posypanej mąką stolnicy. 4) Smażyć po kilka minut na każdej ze stron na rozgrzanej patelni, wyłożonej papierem  do pieczenia i lekko posmarowanej olejem lub na żeliwnej płycie 


CURRYWURST 


Składniki: 
 600 g cienkiej kiełbasy  2 średnie cebule  2 łyżki octu winnego z białego wina  2 łyżki miodu  200 ml przecieru pomidorowego  6 krótkich bagietek  3 ogórki konserwowe  rukola  4 łyżki grubo posiekanych orzechów nerkowca  1 łyżki oleju   sól   2 łyżki curry Galeo  łyżeczki chili Galeo   1 łyżka papryki słodkiej Galeo  pieprz czarny mielony Galeo 

Przygotowanie: 1) Kiełbasę pokroić w grube plastry, obsmażyć i zdjąć z patelni. 2) Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ocet oraz miód, podlać wodą, dusić przez kilka minut, a następnie dodać przecier pomidorowy. 3) Dodać przyprawy, gotować kilka minut do uzyskania gęstego sosu, na koniec dodać kiełbasę. 4) Bagietki naciąć od góry i wydrążyć, wstawić je na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. 5) Upieczone bagietki napełnić kiełbasą w sosie, oprószyć dodatkowo curry, dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę lub cienkie paski, orzechy i rukolę. 

  

TWISTER Z KISZONĄ KAPUSTĄ 


Składniki: 
 400 g filetów z białej ryby  2 łyżki mąki  2 jaja  1 szklanka panierki panko  300 g kiszonej kapusty  200 g białej rzepy  1 marchew  1 twarda gruszka  1 cebula  3 łyżki oleju sezamowego  1 łyżka musztardy  2 łyżki miodu  olej do smażenia  6 placków tortilla  2 łyżeczki przyprawy do ryb Galeo  1 łyżka curry Galeo 

Przygotowanie: 1) Rybę podzielić na 6 części, oprószyć przyprawą do ryb, panierować w mące, jajku  i panko. 2) Do kapusty dodać pokrojone w bardzo cienkie słupki, rzepę, marchew, gruszkę oraz cienkie piórka cebuli.  3) Dodać musztardę, miód, olej sezamowy, curry i dokładnie wymieszać. 4) Na plackach układać surówkę, usmażoną rybę, ulubiony sos i zawijać.  5) Podawać posypane szczypiorem.  

 


DOMOWE TORTILLE


 Składniki: 
 500 g mąki pszennej   200 ml gorącej wody  4 łyżki oleju  sól 

Przygotowanie: 1) Mąkę, wodę, szczyptę soli i olej wyrabiać kilka minut na jednolitą masę, odstawić na kilkanaście minut. 2) Ciasto podzielić na 8-10 równych części, uformować z nich kule, a następnie rozwałkować na bardzo cienkie placki. 3) Placki smażyć po kilkadziesiąt sekund na każdej ze stron. W gorące placki zawijać farsz. 


BURGER WEGETARIAŃSKI 


Składniki: 
 4-6 bułek do burgerów  200 g kaszy kuskus  1 cebula  500 g boczniaków  2 jajka ugotowane na twardo   2 jajka  2 czerwone buraki   2-3 ogórki konserwowe  1 czerwona cebula  kilka liści ulubionej sałaty  sól  2 łyżeczki pieprzu ziołowego Galeo  2 łyżeczki majeranku Galeo  2 łyżeczki natki pietruszki Galeo  Pieprz czarny mielony Galeo 

Przygotowanie: 1) Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 75 min w temp. 175 stopni. 2) Kaszę zalać wrzątkiem w proporcjach 1:2, przykryć i odstawić na 5-8 min. 3) Do wystudzonej kaszy dodać pokrojone w kostkę i podsmażone osobno boczniaki  i cebulę, starte ugotowane jaja oraz surowe jaja. 4) Doprawić pieprzem ziołowym, majerankiem, solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, wyrobić na jednolitą masę.  5) Formować burgery po ok. 200 g.  6) Przekrojone bułki grillować po kilkadziesiąt sekund na każdej ze stron. 7) Układać w nich sałatę, plastry pieczonych buraków, usmażone burgery, ulubiony sos, plastry ogórków i czerwonej cebuli. 

Czas przygotowania: ok.40 min.+ czas pieczenia buraków 


BURGER Z TOFU W AZJATYCKIM STYLU 


Składniki: 
 4-6 bułek do burgerów  400 g tofu  1 upieczona papryka  3 łyżki miodu  6 łyżek sosu sojowego  4 łyżeczki oleju sezamowego  4-6 kawałków owoców chlebowca  kiełki fasoli  2 łyżki pokrojonego grubego szczypioru  ¼ łyżeczki chili Galeo  2 łyżeczki imbiru Galeo  1 ½ łyżeczka czosnku granulowanego Galeo 

Przygotowanie: 1) W blenderze umieścić paprykę, miód, sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy. Wszystko zmiksować. 2) Owoc chlebowca i pokrojone na plastry tofu grillować na płycie lub patelni ryflowanej,  w trakcie grillowania tofu smarować przygotowaną wcześniej marynatą. 4) Przekrojone bułki grillować po kilkadziesiąt sekund na każdej ze stron. 5) Układać w nich kiełki, grillowane tofu i owoc chlebowca, dodać ulubiony sos, posypać szczypiorem. 

Czas przygotowania: ok.30 min. Koszt: ok. 34 zł   

BUŁKI DO BURGERÓW 


Składniki: 
 750 g maki pszennej  200 ml mleka   100 g masła  30 g świeżych drożdży  1 ½ łyżki cukru  ½ łyżeczki soli  1 jajko (+ 1 jajko do smarowania)  1 łyżka białego sezamu 

Przygotowanie: 1) Lekko podgrzać połowę mleka, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 2) W pozostałym mleku rozpuścić masło. 3) Do przesianej mąki dodać sól, jajko, drożdże oraz mleko z masłem i wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40-50 minut.  4) Wyrośnięte ciasto energicznie przemieszać ręką, następnie formować kule o średnicy  5-7 cm. Układać na blaszce z papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut. 5) Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 minut


BELGIJSKIE FRYTKI
 

Składniki: 
 1 kg dużych obranych ziemniaków  Tłuszcz do smażenia  

Przygotowanie: 1) Ziemniaki pokroić na długie grube słupki ok. 1-1,5 cm, dokładnie osuszyć. 2) We frytkownicy lub płaskim garnku rozgrzać tłuszcz do 110-130 stopni. 3) Ziemniaki gotować w rozgrzanym tłuszczu przez 8-12 min., wyjąć, dokładnie osuszyć papierem i odstawić do lodówki na kilka do kilkunastu godzin. 4) Tak przygotowane ziemniaki smażyć 2-3 minuty w rozgrzanym do 195 stopni tłuszczu,  do uzyskania złotego koloru i bardzo chrupiącej skórki. 5) Podawać z ulubionym sosem. 

Czas przygotowania: 25 minut + czas chłodzenia 






LANGOSZE
 

Składniki: 
 500 g maki pszennej  2 duże ziemniaki  150 ml mleka   100 g masła  25 g świeżych drożdży  łyżka cukru  ½ łyżeczki soli  1 jajo   olej do smażenia 

Przygotowanie: 1) Lekko podgrzać połowę mleka, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 2) W pozostałym mleku rozpuścić masło. 3) Do przesianej mąki dodać sól, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, drożdże, mleko z masłem. Wyrobić na jednolitą masę, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce  na 40-50 minut.  4) Wyrośnięte ciasto energicznie przemieszać ręką, następnie formować kule o średnicy  5-7 cm. Rozwałkować je na placki o grubości ok 1-1,5 cm. 5) Placki smażyć na patelni na głębokim tłuszczu w temperaturze ok. 175-185 stopni. 6) Przed podaniem posmarować placki oliwą z wyciśniętym ząbkiem czosnku. 7) Podawać z kwaśną śmietaną i tartym serem lub własną kompozycją dodatków, np. smażonym boczkiem, pieczarkami, boczniakami, duszonymi warzywami, piklami, suszonymi pomidorami czy pieczoną papryką, z dodatkiem ulubionych sosów etc. 

Czas przygotowania: ok.45 min. Koszt: ok. 6 zł  



CHURROS 


Składniki:  120 g masła  200 ml wody  1 2/3 szklanki mąki  szczypta soli  4-6 jajek  olej do smażenia  150 ml śmietany 36%  2 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej  3-4 łyżki drobno mielonego cukru  3 łyżeczki cukru wanilinowego Galeo  2 łyżeczki cynamonu Galeo 

Przygotowanie: 1) W rondelku rozpuścić 100 g masła, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. 2) Do gorącego masła z wodą dodać mąkę, sól i cukier wanilinowy. 3) Podgrzewać energicznie mieszając do uzyskania jednolitego ciasta. 4) Ciasto lekko wystudzić. Wyrabiać, dodając pojedynczo jaja. 5) Ciasto umieścić w worku do szprycowania. Wyciskać bezpośrednio na gorący olej, odcinając nożem tak, aby ciastka miały ok 8-10 cm długości. 6) Wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć. Po wystudzeniu posypać utartym w moździerzu cukrem z cynamonem. Podawać z sosem czekoladowym. Sos: 1) W rondlu rozpuścić resztę masła, dodać czekoladę i śmietanę. Delikatnie podgrzewać, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Czas przygotowania: 45 min. Koszt: ok. 19 zł 


 

  


KIBINY 


Składniki: 
 500 g mąki pszennej  250 g masła  200 g kwaśniej śmietany  3 jaja +1 żółtko  700 g baraniny  2 cebule  olej  sól  3 łyżeczki majeranku Galeo  1 łyżeczka tymianku Galeo  2 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo  1 łyżka papryki słodkiej Galeo  pieprz czarny mielony Galeo 

Przygotowanie: 1) Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, 2 jaja i jedno żółtko, wymieszać. 2) Dodać śmietanę, wyrobić na jednolite ciasto i odstaw do schłodzenia. 3) Baraninę bardzo drobno posiekać lub zmielić w maszynce na grubym sicie. 4) Dodać pokrojoną w kostkę posiekaną cebulę, przyprawy i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. 5) Ciasto podzielić na kawałki, rozwałkować i wycinać koła o średnicy 8-10 cm. Napełniać farszem a potem sklejać na kształt pierogów tak, aby powstała „falbanka”. 6) Kibiny umieścić na papierze do pieczenia łączeniem do góry, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp. ok 190 stopni przez 30-35 minut. 

Czas przygotowania: ok.75 min. Koszt: ok. 85 zł   


AREPA 


Składniki: 
 2 szklanki białej mąki kukurydzianej  1 ½ szklanki wody  4 łyżki oleju lub masła  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka papryki ostrej Galeo 

Przygotowanie: 1) Do letniej wody dodać mąkę kukurydzianą, olej, ostrą paprykę i sól. Wyrobić na jednolite ciasto, odstawić na kilka minut. 2) Ciasto podzielić na 8-10 części. Zrobić kule a następnie uformować okrągłe placki  o grubości ok. 1 cm i średnicy 5-7 cm. 3) Placki smażyć po kilka minut na każdej stronie na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni, żeliwnej płycie lub ruszcie. 4) Przekrojone placki wypełnić skomponowanym przez siebie nadzieniem z sałatek, warzyw, drobiu, szarpanego mięsa, fasoli, awokado, burgerów, ulubionych sosów etc. 

Czas przygotowania: ok.45 min. Koszt: ok. 4 zł   





CEZAR Z SUSZONĄ GĘSIĄ 


Składniki: 
 1 pierś z gęsi  750 g soli morskiej  50 ml nalewki wiśniowej  2-3 sałaty rzymskie baby  2-3 kromki bagietki  1 łyżka masła  50 g parmezanu w płatkach  1 duży ogórek konserwowy  75 g dyni w occie   3-4 marynowane borowiki  4 ½ łyżeczki tymianku Galeo  1/3 czosnku granulowanego Galeo 

Przygotowanie: 1) Oczyszczoną ze skóry gęś skropić nalewką wiśniową i odstawić na 30 minut, następnie osuszyć i ułożyć w naczyniu wypełnionym solą wymieszaną z tymiankiem, dokładnie obsypać i odstawić w chłodnie miejsce na 2 dni. 2) Bułkę posmarować masłem wymieszanym z czosnkiem, pokroić na mniejsze kawałki  i wstawić na 5-7 minut do rozgrzanego piekarnika. 3) Pikle pokroić w równą kostkę, dodać ½ łyżeczki tymianku, wymieszać. 4) Gęś wyjąć z soli, opłukać pod bieżącą zimną wodą, dokładnie osuszyć i pokroić w bardzo cienkie plastry (płatki). 4) Sałatę wymieszać z gęsiną i parmezanem, posypać piklami. Podawaj z grzankami  i ulubionym sosem. 

Czas przygotowania: ok.30 min.+ czas suszenia gęsi 









Było przepysznie!

Dziękuję za zaproszenie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI