sierpnia 03, 2017

DANIE JEDNOGARNKOWE, KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI!



DANIE JEDNOGARNKOWE


KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI!

Kurczak to wciąż najczęściej wybierane przez Nas Polaków mięso na obiad, z kilka powodów, bo łatwo się robi, jest dość smacznym mięsnym, można go zrobić na tysiące sposobów, jest tani i łatwo dostępny. Ja zazwyczaj z kurczaka wybieram filety z piersi, ale ostatnio co raz częściej kupuje ćwiartki z kurczaka, które dzięki dużej ilości skóry i kości oddają dużą smaku do potrawy. Jak wiecie, ja raczej mięsożercą nie jestem, więc danie mięsne pojawia się tylko w tedy kiedy Luby w domu. Mi zdecydowanie bardziej smakuje kurczak w wersji orientalnej, jakiejkolwiek kuchni świata. Lubię połączenia kurczaka z nutą cytrusową, kolendry czy pietruszki, ale także łączę to mięso z świeżym chili, anyżem, pastą z curry czy tamaryndowca, sosem sojowym czy melasą z granatów.
Kurczak to mięso, które dość łatwo i szybko nasyca się aromatami, dlatego możemy go stosować w bardzo wielu potrawach.
Dzisiaj jedna z tych nie chce mi się gotować, ale mam ochotę na coś dobrego i nowego!


PRZEPIS NA KURCZAKA Z WARZYWAMI PROSTO Z PATELNI


SKŁADNIKI:

- 2 spore ćwiartki z kurczaka
- przyprawa do kurczaka gram masala
- 1/3 łyżeczki kolendry mielonej
- odrobina mielonego kuminu
- gwiazdka anyżu
- sól
- czosnek 2-3 ząbki
- 2 szalotki
- 2-3 ziarna kardamonu
- kilka ziaren kopru włoskiego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- płaska łyżka pasty z tamaryndowca (jeśli nie masz pomiń)
- 3 łyżki oleju i 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeża kolendra i pietruszka
- około 10 sztuk suszonych pomidorów w zalewie w oliwie
- 10 sztuk oliwek zielonych (lub kaparów)
- łyżka miodu
- 150 g quinony białej 
- 1 papryka szpiczasta czerwona słodka

Przyprawy ucieramy w moździerzu.
Nacieramy kurczaka i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki.
Smażmy na oleju na złoty kolor, zdejmujemy i odkładamy na talerz, na tym samym oleju podsmażamy czosnek i posiekaną szalotkę, po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną drobno paprykę, oliwki, pomidory suszone , pastę z tamaryndowca, miód, sos sojowy, całość podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut. Dodajemy kurczaka, podlewamy 3/4 szklanka wody, przykrywamy i dusimy przez 15- 20 minut. Dodajemy quinonę i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Całość posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą. 

Gotowe!

Pyszny pomysł na obiad!




1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI