lipca 06, 2017

SANDWICH Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI NA SYROPIE KLONOWYM, ORIENTALNYM KURCZAKIEM Z SEZAMEM I GRANATEM! OPTYMALNY PIKNIK!



 


SANDWICH Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI NA SYROPIE KLONOWYM, ORIENTALNYM KURCZAKIEM Z SEZAMEM I GRANATEM!
OPTYMALNY PIKNIK!

To moja trzecia i tym samym ostatnia, propozycja piknikowego dania. Zazwyczaj, jak udajemy się na piknik, czy też spotkanie z bliskimi w plenerze, zabieramy ze sobą coś do zjedzenia, co szybko się robi, jest smaczne, pożywne, nie pobrudzimy sobie tym daniem zbyt rąk i przede wszystkim siebie. Posiłek musi być ławy w przygotowaniu, ale nie banany, powinien zachwycać smakiem, aromatem i być po prostu fajnym i nowym doznaniem kulinarnym. I tak też jest tym razem!
Przedstawiam Wam pyszny sandwich z warzywami, które nie tylko lekko podsmażyłam na Optimie Omega 3, ale dodatkowo skarmelizowałam na patelni dodając syrop klonowy, by nie było zbyt słodko, dodałam szczyptę pikanterii w postaci papryczki chilli. 
Jak w każdej, dobrej i solidnej kanapce, nie mogło zabraknąć białka! Postawiłam na kurczaka, ale nie myślcie tutaj o nudnym filecie z kurczaka! O nie! Na ruszt poszły skrzydełka z kurczaka, w przyprawie orientalnej, a dokładnie, zrobiłam duży ukłon w stronę kuchni libańskiej, i użyłam przyprawy siedmiu przypraw libańskich, bardzo aromatyczna przyprawa, idealna do kurczaka, dodatkowo dodałam sporą ilość białego sezamu. Ale dobry sandwich musi zawierać coś jeszcze! Nie może zabraknąć elementu, który nada mu niesamowitą kremowość, niczym najlepszy sos, dlatego użyłam bardzo dojrzałego awokado, do tego dużej ilości ziół i świeżej pietruszki, a całość zwieńczyły chrupiące ziarenka granata. Bo w każdym posiłku musi coś chrupać! Także zapraszam Was na pyszny sandwich z chrupiącej francuskiej bagietki!






SKŁADNIKI:

- 1 francuska bagietka
- 4 skrzydełka z kurczaka
- warzywa: 2 małe cukinie, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, 2 słodkie spiczaste czerwone papryki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- świeże liście bazylii
- wypustki z granatu
- 4 łyżki Optima Omega 3
- awokado
- 2 łyżki syrop klonowy
- przyprawa kuchni orientalnej siedem przypraw libańskich
- 2 łyżki sezamu
- dodatkowo Optima Omega 3 do posmarowania bagietki

Warzywa kroimy na prążki i podsmażamy na Optimie Omega 3. Po 4 -5 minutach dodajemy syrop klonowy i karmelizujemy warzywa.
Skrzydełka z kurczaka oprószamy przyprawą i sezamem, podsmażamy je na złoty kolor na Optima Omega 3.
Warzywa przekładamy do słoiczka. Mięso z kurczaka możesz w domu oddzielić od kości i zabrać gotowe w pojemniczku na piknik.
Spakuj owoce: 1- 2 granaty, bagietkę, słoiczek z warzywami, pojemnik z mięsem z kurczaka, posiekane zioła, Optimę Omega 3, awokado i dobry humor!

Bagietkę kroimy na pół, smarujemy Optimą Omega 3, układamy obficie warzywa, kawałki kurczaka po libańsku, świeże zioła, awokado, wypustki granatu, przykrywamy połową bagietki i kroimy na porcje! Uwaga znika za szybko!





Bawcie się dobrze podczas niejednego spotkania z bliskimi na pikniku!

Smacznego!

A za sandwicha trzymajcie kciuki, bo walczy w konkursie!



Optymalny wybór na piknik




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI