kwietnia 04, 2017

Kardamonowo- pomarańczowa Babka Wielkanocna!




POMARAŃCZOWO-KARDAMONOWA BABKA WIELKANOCNA!

Puszysta, lekko wilgotna i bardzo aromatyczna! Nie zsycha się, bardzo długo utrzymuje świeżość, dzięki użyciu soku z pomarańczy, cukru o smaku pomarańczowym i świeżo zmielonych ziaren kardamonu, pachnie obłędnie! Oblana delikatnie lukrem śmietankowym i posypana aromatyczną przyprawą karmelowo-waniliową. Babka wielkanocna, która gwarantuje, że znika w kilka chwil. Polecam Wam gorąco na świąteczny stół!




PRZEPIS NA POMARAŃCZOWO-KARDAMONOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ!


składniki:

- 4 żółtka
- 300 g mąki tortowej
- 50 g mąki pszennej zwykłej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 5 białek
- 120 ml śmietanki 30%
- 140 g cukru pudru
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej KOTANYI
- 1 opakowanie cukru o smaku pomarańczowym KOTANYI
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z średniego pomarańcza
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka roztartych w moździerzu ziaren kardamonu KOTANYI

PONADTO:
 - 50 ml śmietanki 30%
- 1 białko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- przyprawa Karmel i Wanilia ze skórką pomarańczową KOTANYI




Żółtka, olej, śmietankę, sok z pomarańcza i kardamon zmiksuj blenderem na gładką masę, ucieraj ją przez 10 minut.
Mąki wymieszaj ze sobą dodaj proszek do pieczenia.
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubijaj dalej na sztywną pianę.
Do miski z mąkami dodaj masę z żółtkami, skórkę pomarańczową i cukier pomarańczowy dokładnie wymieszaj masę. Dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wprowadź je do masy. 
Ciasto przelej do silikonowej formy na babkę, bądź metalowej formy, wcześniej wysmarowanej olejem.
Ciasto pieczemy 1 godzinę i 10 minut, w temperaturze 180 stopni C.
Studzimy całkowicie na kratce.

 Białko wymieszaj ze śmietanką i cukrem pudrem, na gładką masę, za pomocą trzepaczki. Polej babkę. Posyp na wierzchu posypką o smaku Karmel i Wanilia, ze skórką pomarańczową.

Życzę Wam smacznego!

Pięknego dnia!


4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie �� jak zwykle zresztą. Ne te święta też będę czerpać inspiracje ze smykwkuchni

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 34 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI