kwietnia 13, 2017

GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ!



Gofry z bitą śmietaną i owocami!

Takie poranki uwielbiam długie i leniwe. Rankiem na śniadanie można zjeść coś bardziej kalorycznego bez obaw, bo przez cały dzień zdążymy spalić ten posiłek. I chociaż gofry same w sobie nie są zbyt kaloryczne, to dodatki a jakimi najchętniej je jemu już niestety tak. Ale co tam! Raz na jakiś czas można zgrzeszyć ;-)
Uwielbiam gofry i pojawią się one dość często na śniadanie w moim domu.
Przy przygotowaniu gofrów ważne są proporcje, gofry powinny być dość chrupiące, ale nie mogą być wysuszone. Moje dzisiejsze gofry pachną pomarańczami!
Pycha!



PRZEPIS NA GOFRY:


- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka cukru pomarańczowego
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1/2 pomarańcza
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajko
opcjonalnie: jeśli lubisz słodkie gofry dodaj 3 łyżki cukru

W/w składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką i odstaw na minimum 15 minut (ciasto możesz też przygotować wcześniej i wstawić na godzinę do lodówki).
Smażymy na złoty kolor w gofrownicy.
Podajemy z ulubionymi owocami i/lub bitą śmietaną.

Życzę smacznego!

Cudownego dnia Wam życzę!

1 komentarz:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 31 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI