SPHINX LIBAŃSKIE SMAKI
Warsztaty kulinarne z Samar Khanafer
Restauracje Sphinx niedawno wprowadziły do swojego menu, specjalnie przygotowane dania przez Samar Khanafer - 'KOFTA, ZATAR I DAKTYLE", podczas minionej soboty miałam dużą przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, podczas, których mogliśmy nie tylko skosztować, ale też nauczyć się je przygotowywać.
Podczas warsztatów miałam też ogromną przyjemność poznać szefa kuchni restauracji Sphinx, znajdującej się przy Al. Jerozolimskich, w budynku hotelu Mariott. Szef kuchni z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem zawodowym, od samego początku pracujący dla Sphinxa. Uwielbiam ludzi z taką pasją i wiedzą. Dowiedziałam się bardzo dużo o samej restauracji, między innymi tego, że wszystkie dania z menu Samar Khanafer, są przygotowywane tak, jak u jej dziadków w Libanie, według oryginalnej receptury, nawet bułeczki pita są wypiekane na miejscu.
Podczas warsztatów mieliśmy okazję przygotować kilka pysznych propozycji, które znajdziecie w karcie restauracji Sphinx, koniecznie zajrzycie i spróbujcie bo ja uwielbiam libańskie smaki!
No to zaczynamy studiować przepisy i bierzemy się do pracy za HUMMUS I HUMMUS Z BURACZKIEM!
TAK WYGLĄDA PRAWIDŁOWO PRZYGOTOWANY HUMMUS, WGŁĘBIENIE NA OLIWĘ I PRZYPRAWY POWINNO BYĆ DOŚĆ SPORE, ABY POMIEŚCIŁO DUŻĄ ILOŚĆ OLIWY.
Gotowy hummus! Pięknie się prezentuje, znajdziecie go w karcie Sphinx.
Przygotowaliśmy również między innymi BABAGHANOUSH, przepyszną pastę z pieczonych bakłażanów, jak i manouche z za’atarem i serem, czyli wypiekany na miejscu libański chlebek z przyprawą za’atar i serem mozzarella, podawany z sałatką.
Danie, które bardzo mi zasmakowało to shoarma w nowej odsłonie, czyli shoarma wołowa na hummusie z buraczkami, która jest serwowana z sałatką tabbouleh.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.