maja 02, 2017

CIASTO Z CAŁYMI GRUSZKAMI!






Pyszne i bardzo proste ciasto z całymi gruszkami. Uwielbiam, jak już dobrze wiecie ciasta ucierane. Z wielu powodów zawsze się udają, są przepyszne, mogę dodać do nich moje ukochane i ulubione przyprawy takie jak: kardamon, cynamon czy imbir. Ciasto jest długo świeże, ma świetny miąższ i strukturę. Bardzo aromatyczne. W cieście są całe gruszki, które dzięki temu są idealnie upieczone i przepyszne. A samo ciasto prezentuje się obłędnie.
Polecam Wam serdecznie ten bardzo prosty przepis na ciasto z gruszkami!





PRZEPIS NA CIASTO Z GRUSZKAMI

składniki na ciasto ucierane:


 - 1 szklanka oleju rzepakowego (250ml)
- 5 żółtek 
- 5 białek
- 2 szczypty soli
- 130 g cukru (jeśli lubisz słodkie ciasta to dodaj 160 g cukru)
- 150 g mąki orkiszowej typ 630
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/3 szklanki mleka 2%
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cukru z imbirem 
- 4 twarde gruszki (nie mogą być zbyt dojrzałe, bo będą za mokre, zbyt wilgotne)

W wysokim naczyniu umieść olej i żółtka. Umieść końcówkę od blendera (do samego dna) i zacznij miksować. Nie podnoś blendera do góry, tylko cały czas miksuj trzymając przy dnie naczynia. Zacznie powstawać masa majonezowa.
Jak żółtka połączą się z olejem dodaj śmietanę, mleko i cukier i miksuj dalej.
Dodaj przyprawy: kardamon, cynamon i cukier imbirowy.

Mąki połącz w osobnej misce dodaj proszek do pieczenia i sodę.

Białka ubij z solą na bardzo sztywną masę.

Do miski z mąką dodaj masę z oleju. Wymieszaj bardzo dokładnie.

Dodaj pianę z białek i delikatnie ją wprowadź w ciasto. Ciasto-masa, musi być jednolita i dobrze wymieszana.

Gruszki obierz ze skórki, spody gruszek zetnij nożem tak aby stabilnie stały w formie.

Ustaw 4 gruszki w formie. Łyżką dookoła każdej gruszki wylej ciasto.
Ciasto rozprowadź równomiernie.

Czas pieczenia 1 godzina i 10 min. (sprawdź patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika, jeśli jest wilgotny to wydłuż czas o 10 minut)

Grzanie piekarnika: pierwsze 55 minut tylko dół, reszta czasu dół + termoobieg.

Temperatura: 170 stopni C

Forma w jakiej piekłam ciasto to około 21 cm x 21 cm.





Ciasto studzimy na kratce. Wyjmujemy ostudzone z formy do pieczenia.
Posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe!


Życzę Smacznego!


1 komentarz:

  1. Aż chce się zjeść, a te zdjęcia :D Nic tylko książkę wydać ;D

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI