czerwca 12, 2017

Kruche korzenne ciasto z gruszkami i masą orzechową!




Przepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku do końca sama i jest obłędna, na pewno wykorzystam ją jeszcze nie raz bo rozkochałam się w tym smaku. A w tym roku orzechów włoskich mam całą masę, więc będą częstym gościem na moim  stole. Zapasy gruszek z sadu rodziców, właśnie się skończyły. Więc ciasta z gruszkami pewnie będą się tu rzadziej pojawiały, bo ostatnio było ich tu sporo ;-).

Zapraszam Was na wspólne pieczenie ciasta z gruszkami i masą orzechową!






SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

- 150 g masła
- 300 g mąki krupczatki
- 1 jajo duże
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka lodowatej wody
- 85 g cukru

Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto. Przełóż do torebeczki foliowej i włóż do zamrażalnika na 12 minut.


MASA ORZECHOWA:

- szklanka obranych orzechów włoskich
- 1 jajo duże
- 70 ml mleka
- 3 łyżki miodu
- przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, goździki, kardamon
- łyżka masła

W/w składniki za pomocą blendera, zmiksuj na gładką masę.

ponadto:

- 6 sztuk gruszek (obierz i wydryluj gruszki, pokrój na ćwiartki)




Wykonanie:

Wyjmij ciasto z zamrażalnika. 4/5 części ciasta wylep formę do pieczenia. Na ciasto wyłóż połowę masy orzechowej, następnie gruszki, potem resztę masy orzechowej. Na wierzch z reszty ciasta uformuj ozdobny wzorek, albo listki, albo po prostu zrób kratkę.
Ciasto piekłam 50 minut w temp 165 stopni C. Ostatnie 10 minut uruchomiłam termoobieg.




Smacznego!

Co sądzicie? Macie ochotę na takie ciacho?

Po więcej fotografii zapraszam na instagrama #smywkuchni

16 komentarzy:

  1. ślicznie wygląda. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Amei conhecer o seu blog, já fiquei por aqui!!!Achei maravilhoso!!!
    Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
    Siga-me e pegue o meu selinho!!!

    Obrigada.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda mega! Korzenne smaki są obłędne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto. Wygląda pięknie.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! Ciasto wygląda obłędnie! Masz talent do wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale wspaniale ciasto! uwielbiam orzechy!

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI