Ile radości daje mi gotowanie to chyba widać na zdjęciach ;-)))))
Dzisiaj chciałam Wam zdradzić pyszny przepis na babę wielkanocną jaką piekliśmy na warsztatach z E.Wedel, jak i na genialny pomysł na comber z królika w bardzo świątecznym wydaniu!
Masz kartkę i długopis? Zapisz przepis koniecznie i dobrze schowaj aby nie zgubić, bo babki są fenomenalne! A królik, hmmm strzał w dziesiątkę!
Comber z królika w sosie z białej czekolady, sera gorgonzola i wanilii
Czas przygotowania: 90 minut
SKŁADNIKI:
- 700-800 g combru z królika
1-2 ząbki czosnku
- 4-6 gałązek tymianku
- 2-3 łyżki oliwy zoliwek
- sól, pieprz
- 80 g wędzonego boczku w cieniutkich plastrach
- 2 cebule szalotki
- 2-3 łyżki masła
SOS:
- 100 ml bulionu warzywnego
- 100ml śmietnaki
- 100g sera gorgonzola
- 20 g białej czekolady E.Wedel
- 1 laska wanilii
- sól, pieprz biały
PUREE:
- 1 kalafior
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 4 młode marchewki
- 50 g groszku
- rzeżucha
Comber z królika umyć, oczyścić. Mięso osuszyć i zrolować, owijając plastrami boczku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zrolowane comberki smażymy na suchej patelni z dodatkiem czosnku, tymianku i szalotek, tak aby boczek się wytopił.
Obsmażone comberki wstawiamy na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C.
Na patelnię po smażeniu królika wlewamy bulion warzywny, śmietankę i dodajemy laskę wanilii. Całość należy zagotować, dodać ser gorgonzola, doprawić pieprzem i solą. Na koniec do sosu dodać białą czekoladę.
Kalafior oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki, gotować w mleku z dodatkiem wody.
Ugotowany kalafior zmiksować z zimnym masłem, na gładkie puree. Doprawić solą.
Marchew obrać zostawiając zieloną część, groszek naciąć na skos. Smażyć na maśle klarowanym.
Comber podawać na puree z kalafiora z marchewką, groszkiem cukrowym i szalotką.
Można posypać rzeżuchą.
BABKA DROŻDŻOWA Z CZEKOLADĄ I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ
SKŁADNIKI:
- 8 żółtek
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 100 g świeżych drożdży
- 200 g cukru
- 200 g gorzkiej czekolady E.Wedel
- 200 g mlecznej czekolady E.Wedel
- 200 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 300 g masła
- 1 gram soli
- 1 kg mąki pszennej typ 450
POLEWA:
- 200 g białej czekolady
- 60 g masła klarowanego
dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy, kakao do dekoracji
WYKONANIE:
Mleko z cukrem podgrzać, dodać drożdże i część mąki, powstanie nam rozczyn. Zostawić na 20 minut.
Do rozczynu dodajemy ubite żółtka połączone z jajami, pozostałą częścią mąki, solą. Zagnieść ciasto.
Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto.
Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 20 minut.
Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 20 minut.
Pieczemy przez 40 minut do godziny, w temp 180 stopni C.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło klarowane. Masą udekorować ostudzoną babkę. Górę posypać kakao
Smacznego!
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń