listopada 07, 2016

Smażony amur z pieczoną dynią i ziołami!




Pyszny i zdrowy obiad!

Amur, ryba prosto z polskich stawów dostępna od ręki w sieci sklepów Lidl. Postanowiłam, przygotować tą rybę na niedzielny obiad dla bliskich. Bardzo chciałam aby podać ją w iście jesienny sposób ale też i zdrowy. Na początku myślałam o frytkach z dyni, ale danie wtedy było by podwójnie smażone, dlatego postawiłam na pieczoną dynię piżmową, która jest bardzo słodka i delikatna, świeże zioła takie jak lubczyk i cząber dostępne w ramach Polskiego Tygodnia w Lidlu, które idealnie wzbogaciły jej smak i dodały pikanterii. Danie robi się na prawdę szybko, nie jest zbyt skomplikowane, bo kto chciałby w niedzielę długo stać przy kuchni? Koniecznie zróbcie, ryba jest wyśmienita, bardzo delikatna i soczysta!



SKŁADNIKI:
dla 2 osób

- filet z amura z polskich stawów dostępny w ramach Polskiego Tygodnia w Lidl
- masło + oliwa z oliwek do smażenia
- sól morska, pieprz różowy
- mąka pszenna do panierowania
- dynia piżmowa 
- oliwa z oliwek do pieczenia
- zioła świeże: cząber i lubczyk


WYKONANIE:

- rybę osusz na ręczniku papierowy, usuń łuski, oprósz solą i obtocz w mące z każdej strony
- smaż na rozpuszczonym maśle i oliwie na złoty kolor
- dynię kroimy w kostkę polewamy oliwą z oliwek i pieczemy przez 20 minut w temp, 210 stopni C
- dynię mieszamy ze świeżymi ziołami, doprawiamy różowym pieprzem, solą i ewentualnie sokiem z cytryny.

Całość podajemy póki gorące!

Życzę smacznego i zachęcam do zakupów w ramach Polskiego Tygodnia w sieci sklepów LIDL


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI