listopada 06, 2016

Kaszotto z grzybami. Prawdziwki z Borów Tucholskich.


Zdrowy i sycący obiad! Idealny obiad na weekend. Prosty i jakże aromatyczny! Złocista kasza bulgur i nieziemsko pachnące Polskie borowiki, zbierane w Borach Tucholskich. I aby je mieć wystarczy skoczyć do Lidla po zakupy, w ramach Polskiego Tygodnia. Przy otwieraniu pudełeczka zapach jest bardzo intensywny, pachnie lasem. Bogaty aromat tych grzybów, najlepiej zestawić z czymś delikatnym, czymś co jeszcze bardziej podkręci ich smak, a one same będą królować na talerzu. Dlatego stawiam dzisiaj na kaszotto! Wytrawne i obłędnie smaczne danie.
Gorąco Wam polecam!




SKŁADNIKI dla 4 osób:

- 1 opakowanie borowików z borów tucholskich dostępne w sieci sklepów LIDL w ramach Polskiego Tygodnia
- 2 szklanki suchej kaszy bulgur
- 5 ząbków czosnku
- pieprz świeżo zmielony
- sól
- 1/5 kostki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeże zioła takie jak: lubczyk i cząber dostępne w sieci sklepów LIDL w ramach Polskiego Tygodnia
- 1-2 chlusty białego wytrawnego wina
- odrobina gałki muszkatołowej
- kremowy serek z kolorowym pieprzem (jako zamiennik użyj 4 łyżek śmietanki)

W rondlu o grubym dnie rozpuść masło, dodaj oliwę, posiekany czosnek i pokrojone w grube plastry grzyby. Całość podsmażaj, uważając aby nic się nie przypaliło, bo wtedy danie było by gorzkie. Dodaj kaszę i wino. Całość mieszamy co chwilkę, czekając aż płyn wchłonie kasza. 
Podlewamy 120 ml wody i nadal mieszamy, czynność powtarzamy do momentu aż cała kasza będzie miękka. Dodajemy serek bądź śmietankę i całość mieszamy, aby powstała kremowa konsystencja. Dodajemy świeże zioła tj. lubczyk i cząber.
Całość doprawiamy w/w przyprawami.
Kaszotto możecie podać z lampką białego wina bądź polskiego cydru.
Życzę Was smacznego!

Danie jest przepyszne!

Palce lizać!

Wpadnijcie do sieci sklepów Lidl i sami sprawdźcie co można przepysznego kupić w ramach Polskiego Tygodnia. Bo ja już znalazłam kilka pyszności ;-)))



Smacznego!

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI