sierpnia 29, 2016

Sałatka z kurczakiem


Nasz cykl sałatkowy trwa dalej, po sałatce z brokułem i fetą, sałatce z pieczoną dynią i bardzo kolorową sałatką z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzechami nadszedł czas na tropikalne smaki.
Wczoraj podałam Wam wspaniały przepis na kurczaka w glazurze miodowej. Dzisiaj chciałabym podzielić się swoim pomysłem na pyszną sałatkę właśnie z kurczakiem w glazurze. Jak każda kobieta uwielbiam jeść sałatki na obiad lub kolację, a w lato sięgam po nie jeszcze częściej, warzywa i owoce są na wyciągniecie ręki na każdym bazarku czy straganie, dlatego tak łatwo w kilka chwil stworzyć obłędnie dobre jedzenie. Pamiętajmy aby posiłek zawierał pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze i sporą ilość witamin. Zamiast zwykłego pieczywa, sałatkę podałam z podzieloną na mniejsze porcje tortillą, która nadała fajnej i ciekawej formy. Sałatka z dodatkiem kurczaka to bardzo częsty wybór, niestety zazwyczaj jest ona w bardzo standardowych połączeniach typu pomidor i ogórek, i wcale nie mówię, że to źle bo sama często tak jem, ale dzisiaj chciałabym Was przekonać aby kurczaka połączyć z czymś nowym, bardziej aromatycznym, soczystym, kolorowym i bardzo smacznym. Sałatka wygląda dość tropikalnie i powiem Wam, że jej smak właśnie bym tak określiła, jako soczysty i orzeźwiający. Jak dla mnie, ta sałatka to strzał w dziesiątkę, polecam Wam ją na obiad, do pracy i na spotkanie w ogrodzie ze znajomymi.
Zerknijcie na listę składników.



SKŁADNIKI:

- 1 filet z kurczaka w glazurze miodowej
- 2 garście ulubionej mieszanki sałat
- 1/4 dojrzałego melona
- 1/4 dojrzałego i soczystego mango (powinno być miękkie i bardzo pomarańczowe, inne się nie nadaje)
- 1/2 awokado (wybierz dojrzały owoc)
- świeże zioła: melisa, bazylia bądź mięta

dressing: 3 łyżki wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z limonki bądź pomarańczy, sól, odrobina chili w proszku (w zastępstwie możesz użyć imbiru świeżego, bądź pominąć ten składnik jeśli wolisz delikatniejsze dania)


Awokado i melona kroimy w podłużne paseczki. Mango w kostkę- dość spore kawałki. Kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałeczki. Sałatę dokładnie umyj i wysusz na ręczniku papierowym. 
Na talerzu, bądź w salaterce, ułóż sałatę i pozostałe składniki, mocno skrop dressingiem.
Sałatkę podajemy np. z porwaną na mniejsze porcje tortilla bądź np. makaronem ryżowym- jeśli miała by być podana jako obiad. Można też skonsumować ją bez pieczywa czy innych dodatków.
Mam nadzieję, że ta propozycja bardzo się Wam spodoba i będziecie często po nią sięgać.
Dajcie znać w komentarzach czy przepis przypadł Wam do gustu.
Jeśli macie jakieś propozycje, sugestie z czym chcielibyście abym przygotowała sałatkę dajcie znać w komentarzach pod postem bądź na Facebooku- SmykWKuchni, a ja spróbuję sprostać Waszym wymaganiom ;-)))

Jeśli z chęcią zjadłabyś taką sałatkę udostępnij proszę przepis na swoim Facebooku, z góry Ci za to bardzo dziękuję ;-*




5 komentarzy:

  1. Jakby mi tak elegancko podali sałatkę w restauracji, dałabym kucharzowi napiwek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha miło mi, że Ci się podoba ;-)

      Usuń
  2. Z melonem, mango i awokado to ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 29 700 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI