sierpnia 19, 2016

Sałatka z karmelizowaną brzoskwinią i orzechami








Uwielbiam lato, kocham sierpień, nie tylko ze względu na to, że to miesiąc moich urodzin (już były ;-) ), ale sierpień to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Tak bogaty okres w świeże owoce i warzywa nie zdarza się w żadnym innym miesiącu, mamy w czym wybierać, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, młode cukinie, kabaczki, dynie, które smakują teraz najlepiej, młode jabłka, gruszki, brzoskwinie, ogórki gruntowe czy prawdziwe pomidory niehodowane w foliach. I jak tu nie kochać wakacji? Nie da się ;-))) Dzisiejsza propozycja to bardzo lekka i kobieca sałatka, gdzie pierwsze skrzypce gra, karmelizowana świeża brzoskwinia. Dzięki temu zabiegowi uwypukla się cały aromat i jej smak. Dodatkowo aby nadać chrupkości sałatce w ten sam sposób potraktowałam orzechy włoskie. Znacie kogoś kto nie lubi orzechów w karmelu? Mniamm! Dla przełamania smaku dodałam cały zestaw rożnych sałat, świeżych ziół i kwaskowatą borówkę amerykańską.
Sprawdźcie listę składników i zabierzmy się za sałatkę.



SKŁADNIKI:

- 2 garście mieszanki sałat
- 2 brzoskwinie (duże i dojrzałe)
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 6 łyżek borówek amerykańskich
- 5 -7 łyżek oleju kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
- sok z limonki

dodatkowe zioła: mięta, bazylia, melisa

Na oleju kokosowym smażymy pokrojoną w ósemki brzoskwinię, w połowie smażenia dodajemy miód, który będzie pomału się karmelizował, a brzoskwinia będzie się ładnie rumienić. Nie dotykaj karmelu palcem- ma on bardzo wysoką temperaturę i mogłabyś się poparzyć. Gotowe brzoskwinie zdejmujemy drewnianą szpatułką, na tą samą patelnię dodajemy orzechy, dokładamy olej i miód, ciągle mieszając czekamy aż masa się skarmelizuje i oblepi orzechy. Orzechy zdejmujemy i wykładamy na talerzyk, aby przestygły. Nie zostawiaj ich na patelni bo w ten sposób zastygną.
Sałatę wyłóż na talerzyk, dodaj brzoskwinię, orzechy, borówki. Z soku z limonki, miodu i odrobiony wody zrób dressing i polej sałatkę. Jeśli lubisz ostrzejsze i bardziej wyraziste połączenia, możesz sałatkę posypać pokruszonym serem feta, plasterkami parmezanu bądź kawałeczkami gorgonzoli.




 

Życzę Wam smacznego, mam nadzieję, że przepis jak i sesja fotograficzna przypadła Wam do gustu!
Buziaki i pięknego dnia życzę ;-)



5 komentarzy:

  1. uwielbiam takie miksy warzyw, owoców i bakalii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję ;-) jutro też będzie sałatka zapraszam!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;-))) jutro też będzie kolorowo ;-)

      Usuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 29 700 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI