sierpnia 16, 2016

Azjatycka sałatka z cieciorką!



Mam nadzieję, ze tak jak ja, uwielbiacie sałatki! Podpytując Was na Fanpagu smykwkuchni, co chcielibyście abym przygotowała, jakim przepisem powinnam się z Wami podzielić i co Was interesuje, jedna z Czytelniczek napisała, że chciałaby poznać kilka fajnych i nowych przepisów na sałatki, bo te które przygotuje bardzo już Jej się znudziły, i są po prostu "oklepane". Ten pomysł bardzo przypadł mi do gustu, ponieważ sama praktycznie codziennie, bądź co drugi dzień spożywam sałatkę- zresztą chyba jak prawie każda kobieta, lubimy to co zdrowe, chrupiące i w dodatku mało kaloryczne ;-). Ale rzadko mam okazję przygotowywać posty i sesję fotograficzną z jej udziałem, i powiem szczerze sama nie wiem dlaczego. Dlatego teraz w ciągu najbliższych dni możecie spodziewać się na blogu kilku a być może i kilkunastu przepisów na sałatki różniste! O! Z różnych zakątków świata, o wielu smakach, wege jak i te pełnokrwiste, mam całą masę fajnych pomysłów i wiele sprawdzonych przepisów na sałatki. Tak więc Kochane i Kochani (nie zapominajmy o naszych Panach) czas start i witamy się z sałatkami!

Na pierwszy ogień proponuję Wam sałatkę w stylu azjatyckim, to jedna z moich ulubionych sałatek, ponieważ ma bardzo dużo świeżych warzyw nie przetworzonych, a źródłem białka nie jest mięso a rośliny strączkowe- tj. cieciorka. Sałatka idealnie sprawdzi się w roli obiadu, tak jak dzisiaj u mnie, bądź też obiado-kolacji, możecie zabrać ją śmiało ze sobą do pracy. Powinna zadowolić niejednego miłośnika sałatek!
To co? Sprawdźcie listę składników i do dzieła ;-)




SKŁADNIKI na 2 porcje:

- ulubiona sałata (u mnie rukola), po garści na porcję
- 1 ogórek świeży
- 1 duża marchew
- 1 puszka cieciorki na parze
- 1/2 dużej papryki czerwonej
- 1/4 średniej cebuli czerwonej
- 1 szklanka ugotowanej quinony białej
- czarny sezam



CIEMNY SOS SEZAMOWY:

- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 płaska łyżeczka ziaren sezamu
- 1 łyżeczka słodkiego sosu chili
- odrobina octu ryżowego do smaku
- 1/2 łyżeczki miodu

W/w składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut aby smaki się przegryzły.



JASNY SOS AZJATYCKI:

- 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- ziarna białego sezamu
-  woda do nadania odpowiedniej gęstości
- odrobina chili w proszku

W/w składniki zmiksuj w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 30 minut. Posyp czarnym sezamem.



Sałatę myjemy dokładnie i osuszamy na ręczniku. Marchewkę kroimy maszynką jak makaron, na cieniutkie paseczki (ewentualnie tniemy nożem na słupki), ogórka na szatkownicy w cienkie podłużne plastry, paprykę w słupki, cebulę w piórka. Cieciorkę odcedzamy. Quinonę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 
Całość porcjujemy i układamy w miseczce. Podajemy z dwoma sosami do wyboru.
Dodatkowo sałatkę możesz posypać czarnym sezamem.
Gotowe!


Życzę Wam smacznego i dajcie znać co sądzicie o pomyśle na sałatki ;-))

Buziaczki!


2 komentarze:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 32 200 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI