Pyszna i puchata drożdżowa baba na Wielkanoc!
Serdecznie zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej szymanowskiej
- aromat cytrynowy
- kostka masła
- 6 jaj
- 1 szklanki mleka 3,2%
- szklanka cukru
- paczka drożdży świeżych
Do dużej miski wsyp mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść drożdżowe w 1/2 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru. Masę wlej w dziurkę i wymieszaj z częścią mąki na gęstą papkę. To jest rozczyn, który teraz pozostawiamy na 25 minut.
Jajka utrzyj z cukrem za pomocą miksera.
Masło stop w rondelku.
Do miski z rozczynem dodaj mleko + masę z jaj. Całość zacznij zagniatać energicznie, tak aby jak najwięcej wprowadzić powietrza do ciasta. Dodaj tłuszcz i dalej zagniataj.
Ciasto drożdżowe im dłużej zagniatane tym lepiej smakuje.
Ja zawsze wyrabiam minimum 20 minut.
Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, ma sobie spokojnie wyrastać.
Przekładamy do formy.
Z tej ilości wyjdą 2 duże babki, a nawet 3 babki, więc rozplanuj ilość.
Pieczemy godzinę na złoty kolor.
Po całkowitym wystudzeniu lukrujemy.
Smacznego!
;-)))
Karolino, wyszła Ci piękna ta babka, drożdżowej jeszcze nie miałam okazji próbować. Piękny lukier, taki żółciutki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i wesołych świąt.
Wesołych Świąt! 😀
UsuńPięknie się prezentuje :) Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń