października 30, 2015

Makaron ze szpinakiem po włosku!






Obiad po włosku?!
Makaron, a raczej powinnam powiedzieć pasta (bo makaron prosto z Włoch), w pysznym sosie na bazie białego wina i ricotty, z świeżym szpinakiem, orzechami laskowymi i parmezanem!
Nie pamiętam już kiedy ostatnio jadłam makaron, raczej się go wystrzegam, z wiadomych przyczyn- ma zbyt dużo kalorii, ale od czasu do czasu możemy sobie na niego pozwolić. Jeśli już go przygotowuję to bardzo często inspiracji szukam w kuchni włoskiej. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis a jakże wytrawny i smaczny!

Zapraszam do wspólnego gotowania!





SKŁADNIKI:

- makaron włoski (ja użyłam pasty o kształcie muszelek)
- świeży szpinak 5 garści liści
- 2 ząbki czosnku
- 1 -2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub laskowych marki Oleofarm (http://olejeswiata.pl/oleje/)
- 1 łyżka masła
- orzechy laskowe posiekane 4 łyżki
- 1/2 opakowania ricotty włoskiej
- 2 chlusty wina białego wytrawnego
- parmezan






W dużym rondlu ugotuj makaron według instrukcji. Makaron przygotuj al dente!

Na patelni rozpuść masło i olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, umyte liście szpinaku, podlej winem. Ciągle mieszaj, tak aby wino odparowało. Dodaj 1/2 cześć orzechów i ricottę. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj, dodaj ugotowany makaron. Przemieszaj kilka razy, wyłóż gorące na talerz. Posyp posiekanymi orzechami i startym parmezanem!

Zrobione!





Smacznego!




A Wy z czym najczęściej robicie pastę?

Lubicie kuchnię włoską?

PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU:

Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kuchnię włoską :) U mnie makarony dosyć często są w menu ale to też ze względu na męża który kocha spaghetti :P

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 34 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI