października 17, 2015

Bułki z dynią! Smażone banany!






Ufff wolny weekend! Nareszcie! Ten tydzień dał mi się we znaki. W pracy całe dnie od rana do późnych godzin wieczornych. Na blogu pojawiło się w tym czasie kilka przypominajek z zeszłego roku, które warto było odświeżyć. Na komputerze zalega cała masa przepisów, które czekają na publikację. Ten przepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste z dodatkiem puree z dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta!
Takie poranki lubię!

Zapraszam!











PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ:


składniki:

- 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g drożdży świeżych
- 2 g soli
- 6 łyżek miodu
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu
- 500 ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu
- 4 łyżki puree z pieczonej dyni piżmowej


Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut.

 Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Puree z dyni dodajemy już pod sam koniec wyrabiania ciasta.
 Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
 Ciasto podwoi swoją objętość. 
Uformuj z małych kuleczek bułeczki i ułóż na blaszce. 
Odstaw na 20 minut. W tym czasie bułeczki wyrosną.
Natnij je nożem.
Posyp czarnuszką 
Wstaw do nagrzanego piekarnika. 
Temp. 200 stopni C. Czas pieczenia 35- 40 minut.








 Smażone banany i figi w sosie kokosowo- orzechowym:

Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju kokosowego, smaż grube plastry bananów i figi. Oprósz cynamonem, pod koniec smażenia dodaj masło z nerkowców (Primavika).
Podajemy na gorącym bułeczkach dyniowych.




Pięknego poranka!



Sposób na dynię 2015

5 komentarzy:

  1. świetne bułeczki, a jakbym tak zmieniła mąkę na gryczaną? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że byłyby super, tylko troszkę cięższe ;-)

      Usuń
  2. Pyszne połączenie w sam raz na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie, królewskie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI